IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

14 100 паунда - средната отстъпка при продажба на жилище на Острова

Британските купувачи на жилища получават най-добрите отстъпки от пет години насам

14:55 | 28.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британските купувачи на жилища получават превес на имотния пазар, тъй като продавачите намаляват офертните си цени, за да си осигурят продажба на имота си, пише Bloomberg.

Средната отстъпка от офертната цена за постигане на продажба е достигнала 4,5% този месец, показват данни на имотния портал Zoopla. Това е най-голямата отстъпка от над пет години насам и е нараснала спрямо 0,4% през 2022 г. и 0,6% в предишната година.

„По-големият реализъм от страна на продавачите подкрепя активността на жилищния пазар на фона на по-високите лихви по кредитите“, коментира Ричард Донъл, изпълнителен директор на Zoopla. „Макар че отстъпки от 4%-5% са управляеми, ако се наложи да бъдат разширени, това ще увеличи вероятността от по-голям спад на цените на жилищата“, допълва той. Британските продавачи на жилища се съгласяват с най-големите отстъпки от пет години насам. Графика: Bloomberg LP Британските продавачи на жилища се съгласяват с най-големите отстъпки от пет години насам. Графика: Bloomberg LP

Вероятността купувачите да получат отстъпка по време на пандемията, когато натрупаното търсене подкрепи бума на цените на жилищата, беше по-малка. Сега Zoopla отбелязва, че над четири от десет обявени за продажба жилища в портала отчитат намаляване на офертната цена, за да привлекат купувачи. Средно отстъпката достига 14 100 паунда (16 916 долара) на продажба.

Жилищата във Великобритания са повишили средно стойността си с 42 хил. паунда по време на пандемията, а това означава, че продавачите жертват над една трета от този ръст, за да постигнат сделка. Това до голяма степен се дължи на по-високите лихви по ипотечните кредити, които са понижили покупателната способност със средно 20% през миналата година, сочат данните на Zoopla. Растящите лихви по ипотечните кредити охлаждат ръста на цените на жилищата във Великобритания. Графика: Bloomberg LP Растящите лихви по ипотечните кредити охлаждат ръста на цените на жилищата във Великобритания. Графика: Bloomberg LP

Все пак собствениците на жилища ще бъдат защитени до голяма степен от удара заради това, че продават имота си на по-ниска цена, казва Донъл.

„Много жилища поскъпнаха значително в последните години и собствениците им имат повече пространство да бъдат гъвкави с приемането на предложения под офертната цена. Смятаме, че пазарът остава на пътя на меко кацане през 2023 г.“, отбелязва Донъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още