IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите на Galeria Karstadt Kaufhof одобриха план за оздравяване

Последната голяма верига универсални магазини в Германия ще закрие 47 обекта и ще съкрати над 4000 работни места

11:22 | 28.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Последната голяма верига универсални магазини в Германия Galeria Karstadt Kaufhof (GKK) ще получи още един шанс за живот. Събранието на кредиторите на групата на универсалните магазини одобри плана за несъстоятелност, изготвен през последните месеци от експерта по преструктуриране Арнд Гайвиц и ръководството на компанията, съобщиха от концерна.

„Планът за преструктуриране и по този начин концепцията за универсалните магазини на бъдещето дават на Galeria Karstadt Kaufhof най-големи шансове да се върне на пътя на успеха", заяви Гайвиц. Сега е от решаващо значение концепцията да бъде приложена бързо и последователно от ръководството и собствениците. Синдикът Франк Кебекус подчертава, че отхвърлянето на плана за несъстоятелност би имало катастрофални последици за групата. Според него затварянето на всички клонове и уволнението на всички служители би било неизбежно.

За кредиторите обаче тази стъпка означава да се откажат от голяма част от парите, които групата универсални магазини все още им дължи. Според съобщения в медиите доставчиците, наемодателите и други кредитори ще трябва да се откажат от повече от 1 млрд. евро. За повече от 4000 от 17 хил. служители планираното закриване на 47 филиала означава загуба на работните им места. Съкращенията ще засегнат не само затваряните клонове, но и централата на групата в Есен и останалите универсални магазини. Много от тях ще бъдат закрити. В кулоарите на срещата на кредиторите около 20 работнически съвета на Galeria от цяла Германия протестираха срещу по-нататъшните жертви от страна на служителите.

Въпреки големите финансови загуби кредиторите нямаха друг избор, освен да се съгласят с плана, пише N-TV. Ако планът за несъстоятелност беше отхвърлен, те вероятно нямаше да видят никога повече нито цент от парите си. От друга страна, ако планът бъде продължен, те могат да очакват да получат поне малка част от вземанията си - отчасти благодарение на субсидия от милион евро от собственика на GKK Рене Бенко.

В края на миналата година Galeria Karstadt Kaufhof за втори път в рамките на три години потърси спасение в защитна процедура за фалит. Като причини за това дружеството посочи последиците от пандемията и войната в Украйна. Първата процедура за защита, започната през 2020 г. по време на първото блокиране заради пандемията, беше донесла на дружеството само временно облекчение въпреки затварянето на около 40 магазина, съкращаването на около 4000 работни места и отписването на дългове в размер на над 2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още