IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската Galeria Karstadt Kaufhof отново изпада в несъстоятелност

Групата има 17 хил. служители и управлява 131 универсални магазина в 97 германски града

08:14 | 01.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Тъжно е, но е факт - нещастието, което продължава твърде дълго, в крайна сметка вече не предизвиква съжаление, а умора - като приятелка от училище, която винаги се оказва в токсични връзки. Или братовчедка, която вече е изхвърлена от четвъртата си работа, защото се предполага, че навсякъде я тормозят. На корпоративно ниво тази приятелка и тази братовчедка са като германската компания Galeria Karstadt Kaufhof.

Дори когато веригите на двата универсални магазина (Karstadt и Kaufhof) все още бяха отдени конкуренти, винаги се появяваха нови причини, поради които планираното преструктуриране не можеше да се осъществи, поради което бяха необходими нови пари от държавата или поради което кредиторите трябваше да се откажат от вземанията си. Това беше уморително и безкрайно страдание, за което, колкото и да е странно, собствениците и управителите на компанията никога не трябваше да бъдат виновни. 

Сега Galeria отново е в несъстоятелност, като това вече е втората процедура по несъстоятелност след 2020 г. В понеделник веригата универсални магазини е постигнала споразумение с основните си кредитори, включително с държавния фонд за икономическо стабилизиране (WSF), за т.нар. процедура на защитен щит, пише германският Handelsblatt. Това е процедура по несъстоятелност, при която ръководството извършва самото преструктуриране под надзора на синдик.

Най-добрата новина от гледна точка на данъкоплатците: неотдавнашното заявление до федералното правителство за държавна помощ в размер на над 250 млн. евро за Galeria вече е неактуално. Така че парите на данъкоплатците няма да потъват повече в една затъваща компания, която има не съвсем богат собственик в лицето на австрийския инвеститор в недвижими имоти Роберт Бенко. WSF вече бе отпуснала на дружеството заем в размер на 460 млн. евро и непряко участие в размер на 220 млн. евро. 

Франк Кебекус ще изпълнява функциите на управител, а специалистът по преструктуриранията Арнд Гайвиц ще помага при възстановяването.  

През последните седмици ставаше все по-ясно, че Galeria Karstadt Kaufhof е в толкова тежко състояние, че са необходими радикални стъпки за преструктуриране. В рамките на процедурата за защитен щит, която сега се прилага по силата на закона за несъстоятелността, дружеството може да наложи някои драстични мерки.

Със своите 17 хил. служители групата понастоящем все още управлява 131 универсални магазина в 97 германски града. Експертите предполагат, че голяма част от магазините ще бъдат продадени. 

По време на последната процедура за защитен щит през 2020 г. първоначално 85 магазина бяха включени в списъка на тези, които трябва да бъдат затворени от Арнд Гайвиц. В крайна сметка бяха затворени само 42 магазина. Повече от 3 хил. служители загубиха работата си.

Този път съкращенията вероятно ще бъдат по-драстични. Според надзорния съвет успехът ще бъде постигнат, ако в рамките на преструктурирането бъдат запазени поне половината от сегашните 131 универсални магазина.

Пред Frankfurter Allgemeine Zeitung директорът на компанията Мигел Мюленбах говори за повече от 40 магазина, които ще трябва да бъдат затворени.

Мюленбах пише в писмо до служителите, че отпускането на допълнителни заемни средства биха натоварили предприятието с твърде голяма тежест поради дължимите лихви. „Нов заем би ни натоварил още повече заради лихвите и погасителните вноски, без същевременно да ни осигури облекчение като това, което предлага подновената процедура за защитен щит", се казва в писмото, с което разполага Handelsblatt.

Директорът на Galeria Müllenbach обяснява, че високите разходи за енергия, тежестта на инфлацията и общата сдържаност на потребителите са лишили компанията от спешно необходимите финансови средства. „Казано по друг начин, просто не разполагахме с необходимите средства, за да модернизираме бързо критична маса магазини", пише той на служителите.

Членът на надзорния съвет на веригата Орхан Акман критикува остро подхода на WSF. „От гледна точка на WSF би било по-разумно да се отпусне още един заем, но той да бъде обвързан с ясни условия", казва пред Handelsblatt бившият ръководител в профсъюза Verdi. „Със започването на процедурата за защитен щит WSF до голяма степен изпусна юздите от ръцете си", каза той. Акман влезе в конфликт с Verdi, а профсъюзът го уволни. 

И съответно той е критичен към поведението на служителите на Verdi. „Verdi реагира твърде бавно и не оказа достатъчен натиск върху политиците, за да спечели поне време с друг държавен заем", подчертава той. Профсъюзът е трябвало да използва по-добре възможностите си и съществуващото си влияние в Берлин в интерес на работниците.

Съгласно член 207б от германския Кодекс за несъстоятелността предпоставка за образуване на производство за предпазен щит е, от една страна, неплатежоспособността да е неизбежна или да е налице свръхзадлъжнялост. В същото време експертно становище трябва да потвърди, че преструктурирането на дружеството не е безнадеждно и може да успее. 

Точно в това обаче се съмняват много експерти в случая с Galeria. „Не виждам положителна прогноза за продължаването на дейността на компанията", казва пред Handelsblatt експертът по търговията на дребно Мартин Фаснахт от WHU - Otto Beisheim School of Management. „Те имат твърде силна конкуренция във всички категории - стационарни и онлайн", отбелязва той. Вероятно ще трябва да бъдат затворени повече от 40 магазина от веригата Galeria Karstadt Kaufhof. Снимка: ЕРА Вероятно ще трябва да бъдат затворени повече от 40 магазина от веригата Galeria Karstadt Kaufhof. Снимка: ЕРА

А с неотдавнашното прекратяване на колективния трудов договор с профсъюза Verdi компанията отново е признала индиректно, че е в затруднено положение. Това е така, защото прекратяването е възможно само при „извънредна икономическа ситуация, която застрашава съществуването на дружеството“, пояснява Фаснахт. 

Galeria Karstadt Kaufhof принадлежи към Signa Holding на австрийския инвеститор в недвижими имоти Рене Бенко. Наред с други неща тя притежава портфейл от недвижими имоти на стойност милиарди евро. Групата универсални магазини възникна през 2019 г. в резултат на инициираното от Бенко сливане на Karstadt и Kaufhof.

Директорът на веригата Мигел Мюленбах обрисува още в началото на октомври драматична картина в писмо до служителите. „Ще можем да продължим успешно по пътя си само ако успеем да преструктурираме финансирането на Galeria и да вкараме нов, свеж капитал в компанията“, се казваше още тогава в писмото. Сега се оказва, че са необходими още по-драстични мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още