IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книжата на европейските имотни компании понасят удар от сътресенията в банковия сектор

Те са напът да запишат най-лошото си представяне от години, тъй като инвеститорите очакват спад на оценките на имотите

13:32 | 30.03.23 г. 1
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Книжата на европейските компании за недвижими имоти са напът да запишат най-лошия си месец от началото на пандемията, тъй като инвеститорите очакват, че седмиците на сътресения в банковия сектор ще затегнат достъпа до кредити и ще тласнат надолу оценките на имотите, пише Financial Times.

Индексът MSCI Europe Real Estate, който следи акциите на големи и средни компании за имоти, се срина до най-ниското си ниво от началото на 2009 г. насам след спад с 24 на сто от началото на март, повличайки и по-широкия индекс за региона Stoxx 600, който е надолу с 2,4% през същия период.

Анализатори и инвеститори са притеснени от месеци заради последиците от растящите лихви за сектора на бизнес имотите от двете страни на Атлантическия океан, но тези опасения излязоха наяве след фалита на базирания в Калифорния кредитор Silicon Valley Bank в началото на март и принудителната продажба на Credit Suisse на конкурента UBS преди малко повече от седмица.

Сега някои анализатори очакват, че очертаващата се кредитна криза ще ограничи финансирането за имотни компании, много от които вече изпитват затруднения с по-високи разходи за обслужване на дълговете си и намаляваща заетост на площите им.

Имотите в Северна Европа са „пристрастен към нулевите лихви сектор“ и може да се стигне до спукване на потенциален „балон“, след като по-високите лихви бъдат надлежно добавени към оценките на имотите, коментира базираната в Лондон компания Andromeda Capital Management. Рейтинговата агенция Moody’s съобщи тази седмица, че рискът при рефинансирането в сектора е нараснал значително, тъй като компаниите, които имат дълг с падеж през идните няколко години, може да бъдат подложени на значителен натиск от по-високите лихвени плащания.

„Ниските лихви бяха подкрепа за бизнес имотите от 15 години насам. Това е огромна промяна за индустрията“, коментира Рон Дикерман, президент на Madison International Realty. „Сега всички имоти вероятно имат по-малка стойност, отколкото преди шест или 12 месеца“, допълва той.

Оценките на имотите са надолу с около 10% спрямо връхната им точка през юни 2022 г., сочи индексът MSCI European Quarterly Property. Citigroup прогнозира, че оценките в Западна Европа ще намалеят с още 20 до 40% до края на следващата година, а имотните акции може да намалят стойността си наполовина през същия период.

Книжата на германската имотна компания Vonovia поевтиняха с 30% от началото на март до най-ниското си ниво в историята, а цената на акциите на люксембургската Aroundtown, френската Gecina и базираната във Великобритания Segro са намалили цената си съответно с 42%, 13% и 9% през последните четири седмици.

Миналата седмица Goldman Sachs понижи рейтинга на British Land на „продавай“, като се позова на силната експозиция на групата към лондонското Сити, където много компании възприеха хибридни работни модели след началото на пандемията.

Агнес Белаиш, главен стратег за Европа в Barings Investment Institute, коментира, че имотният сектор на Стария континент трябва да се подготви за „още много“ повишения на лихвите, тъй като Европейската централна банка за разлика от Федералния резерв „изглежда няма да бъде възпряна от финансовия натиск и е уверена, че банките в региона са добре капитализирани и ликвидни“.

Американските имотни компании до момента се представят малко по-добри от тези в Европа. Индексът за доверието в инвестициите в имоти MSCI US е намалял с 8,5% от началото на месеца, въпреки че местните имотни компании разчитат за финансиране тъкмо на регионалните банки, които бяха в центъра на притесненията на инвеститорите. „В Европа кредитирането на имотни групи е съсредоточено в по-големите банки“, отбелязва Белаиш.

Съставът на американските и европейските индекси може да е причина за част от разликите в представянето, смята Марк Ънсуорт, ръководител на икономиката на недвижимите имоти в Oxford Economics. „САЩ имат много по-зряла среда на листнати имотни компании“, отбелязва той и допълва, че тръстове за инвестиции в недвижими имоти, специализирани в алтернативи като центрове за данни, складове и здравеопазване, съставляват по-голям дял. „Европа ще бъде по-изложена на офиси, индустриални и търговски площи, където относителните последици от по-високите лихви се очаква да бъдат по-големи“, допълва той.

Въпреки това според Пол Ашуърт, главен икономист за САЩ в Capital Economics, при по-лош сценарий може да се стигне до порочен кръг между по-малки банки и бизнес имоти, при който притесненията за жизнеността на банките води до изтегляне на влогове, принуждавайки кредиторите да намаляват заемите за бизнес имоти – ключова част от базата им с активи.

Частните кредитори също може да се окажат в капан. През декември американската компания за частни капиталови инвестиции Blackstone ограничи тегленето от частния си имотен фонд на стойност 125 млрд. долара след ръст на исканията за изтегляне на средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
odysey
преди 1 година
" Citigroup прогнозира, че оценките в Западна Европа ще намалеят с още 20 до 40% до края на следващата година, а имотните акции може да намалят стойността си наполовина през същия период." Айдее, отиде коня в реката... Иначе пишете,че сте копирали статията от Блумбърг, поне малко етика имайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още