IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес имотите - следващият риск за световните пазари?

Имотите са следващият застрашен сектор от растящите лихви по заемите след фалитите на банки, смята ръководителят на JPMorgan Asset Management

16:11 | 22.03.23 г. 1
Снимка: Amir Hamja/Bloomberg
Снимка: Amir Hamja/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Asset Management предупреди, че бизнес имотите съставляват една от значимите области на риск на световните пазари след агресивното затягане на паричната политика от американската централна банка, пише Financial Times.

„Когато Федералният резерв удари спирачките, нещо се вряза в предното стъкло“, каза Джордж Гач по време на Европейската медийна среща на компанията, която управлява активи за 2,5 трлн. долара.

„Видяхме това със спукването на спекулативния балон на Ark [Invest]“, допълни Гач, имайки предвид инвеститорката Кати Ууд и нейния основен фонд, чиято цена на акциите намаля с две трети миналата година, но оттогава частично се възстанови.

„Видяхме го в огромната корекция на цените на ценните книжа с фиксиранa доходnost [основани на дълг инвестиционни стратегии на британски пенсионни фондове]“, отбеляза той. Фалитът на калифорнийския кредитор Silicon Valley Bank по-рано този месец и придобиването през уикенда на Credit Suisse от UBS също показват натиска от растящите лихви, допълни Гач.

Тези събития карат инвеститори и държавни ръководители да се питат „кой ще е следващият засегнат“, каза Гач. „Бизнес имотите са област, която предизвиква притеснение. Имаме по-високи лихви за предприемачите, как ще се отрази това на пазара на недвижими имоти и на кредиторите в тази област?“, запита той.

Частните пазари също са изложени на риск от понижаване на цените, както вече се случи с публичните пазари, предупреди Гач. „Не прогнозирам крах, но това са области, за които бих се притеснявал“, уточни той.

Цените на бизнес имотите започват да намаляват през последните месеци, тъй като растящите лихви по заемите засягат възможностите на инвеститорите да сключват сделки.

Инвеститорите следят внимателно имотни фондове като Blackstone Real Estate Income Trust  на компанията за частни капиталови инвестиции Blackstone. Breit, който стана барометър за стабилността на пазара на бизнес имоти, е един от най-ярките примери за редица имотни фондове, които бяха принудени да ограничат теглените суми в момент, когато растящите лихви карат инвеститорите да се насочват към изхода.

В коментар от вторник Goldman Sachs заяви, че секторът на бизнес имотите трябва да се справя с „предизвикателна“ среда. „Натискът в последно време върху банковия сектор засилва опасенията от преливане към индустрията с бизнес имотите. С над половината от неизплатените заеми за бизнес имоти на обща стойност 5,6 трлн. долара в счетоводните баланси на банките банковото кредитиране остава основен източник на финансиране за сектора. Това важи особено за малки банки, които поемат големия дял от кредитирането“, се казва в коментара.

Също във вторник Bank of America заяви, че инвеститорите в месечното ѝ допитване сред фонд мениджъри са били най-сдържани към недвижимите имоти от октомври 2020 г. насам и са възприели предпазливи позиции към този клас активи от септември. „Притесненията за бизнес [и] офис имотите водят до нарастващо безпокойство за сектора“, коментира банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Както казваже Жорж Ганчев :Българинооо,осъзнай се какво се задава към теб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още