IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ отчитат най-голям спад от десетилетие, но далеч не са достъпни

Средната продажна цена на стари жилища е достигнала 375 700 долара през март, показват данни на NAR

11:28 | 21.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в САЩ най-сетне започват да намаляват, но това съвсем не е достатъчно за много купувачи, които се стремят да навлязат на пазара, пише Bloomberg.

Средната продажна цена на стари жилища е достигнала 375 700 долара през март. Това е с 0,9% под нивото година по-рано и е най-големият спад от 2012 г. насам, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR).

Но спадът следва бърз ръст на цените, който започна през 2020 г., когато лихвите по заемите бяха на историческо дъно, а американците търсеха трескаво жилища в предградията на големите градове по време на пандемията. Цените на жилищата в САЩ остават високи заради ограниченото предлагане. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в САЩ остават високи заради ограниченото предлагане. Графика: Bloomberg LP

Цените достигнаха връхна точка в средата на миналата година, когато лихвите по ипотечните кредити започнаха да растат, но все още са много над нивата преди пандемията заради ограниченото предлагане. Миналия месец на пазара е имало 980 хил. жилища за продажба, което е близо до рекордно дъно, показват данните, които се събират от 1999 г. насам.

Това води до множество оферти, особено за евтини жилища, каза главният икономист на NAR Лорънс Юн пред репортери. Това все повече тласка купувачите към новото строителство.

375 700 долара
е средната продажна цена на стари жилища в САЩ през март.

На месечна база цените всъщност са нараснали, първи ръст от средата на миналата година, както за еднофамилни, така и за многофамилни жилища.

„Общата тенденция за двете категории обаче все още показва охлаждане на пазара, тъй като цените достигат връхна точка“, коментира анализаторът от Barclays Колин Джонсън.

Цените са намалели със 7,5% в западните щати спрямо март 2022 г., а в останалите области са се повишили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още