IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от младите в САЩ имат дом, останалите не вярват, че ще могат да си го позволят

Близо една четвърт от представителите на поколението Y планира да живее под наем завинаги

13:02 | 20.04.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За първи път над половината от представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.) в САЩ имат собствен дом. Останалите смятат, че жилищната собственост е все повече извън възможностите им, пише Bloomberg.

Процентът на жилищна собственост сред младите хора е достигнал 51,5% през 2022 г., сочат данни от преброяването на населението в САЩ. За поколението, което достигна възраст за собствен дом по време на финансовата криза, жилищната собственост е била огромно усилие. До 30-годишна възраст 42 на сто от представителите на поколението Y са притежавали домове спрямо 48% от представителите на поколението Х и над половината от бейби бумърите.

А хората, които продължават да живеят под наем, започват да мислят, че никога няма да стигнат до собствен дом. Близо една четвърт от представителите на поколението Y планират да живеят под наем завинаги, което е ръст спрямо една седма само три години по-рано, показва допитване на сайта за имотни обяви Apartment List.

Поколението Y все повече се отказва от жилищната собственост. Графика: Bloomberg LP Поколението Y все повече се отказва от жилищната собственост. Графика: Bloomberg LP

Повечето представители на поколението Y, които не са собственици на жилище, казват, че не могат да си позволят покупка в момента, защото нямат първоначална вноска или защото не могат да си позволят да плащат месечните вноски по ипотечните кредити. Около 67% от хората, които искат да имат собствен дом в даден момент от живота си, нямат спестени пари за първоначална вноска, а 18 на сто имат под 10 хил. долара, сочат данните на Apartment List. Около 42% смятат, че едно от най-големите им препятствия пред жилищната собственост е лошото кредитиране. Това е ръст спрямо 39% през 2018 г.

Поколението Y изостава от другите поколения, когато става дума за богатство. Представителите на тази група пострадаха от икономическата криза през 2008 г., стагнацията при заплатите и силния ръст на цените на жилищата по време на пандемията, а сега и от растящите лихви и инфлацията. Близо половината живеят от заплата до заплата, показват данните за 2022 г. Малко от младите хора в САЩ притежават акции или нямат студентски дълг.

Хората, които са успели да купят дом, живеят предимно в по-достъпни градове, а 63 на сто от представителите на поколението Y в Гранд Рапидс, щата Мичиган, имат собствен дом спрямо само 27 на сто в Лос Анджелис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
До: Веск - на пенсия по една сламена мазанка и като ни дотегне живота - драскаш клечката и разтоварваш пенсионната система. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
Веск
преди 1 година
Американците живеят в еднио лъскави бараки дето им викат жилища. Можем да им закараме сглобяеми къщи и да им решим проблема, но те няма да ни позволят. Щото демокрацията и пазарната икономика са голяма работа, ама отдавна не са истински. Свободата в пазарната икономика е само лозунг. Там едни големи бараки струват по половин милион долара. Иначе нямало мафия. За мен си е сглобяема къща. Всеки си знае. Нашите къщи поне не ги изяждат термити. На пенсия може да си взема и аз една сглобяема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още