IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на наемите в САЩ подлага на натиск работещите младежи

Някои от тях започват втора работа или търсят съквартиранти, за да си позволят жилищните разходи

11:22 | 23.09.22 г.
Ню Йорк е един от градовете с най-скъпи наеми в САЩ. Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Ню Йорк е един от градовете с най-скъпи наеми в САЩ. Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Разходите за наем на жилище в САЩ растат и работещите младежи усещат болката най-силно, като много от тях започват допълнителна работа или вземат съквартиранти, за да си позволят жилищните разходи, пише Ройтерс.

Наемите на домакинствата са нараснали през 2021 г. с 10% спрямо нивата преди пандемията, сочат данни на Бюрото за преброяване на населението от миналата седмица. Данните бяха публикувани в момент, когато растящите разходи за здравни грижи и наеми  неочаквано тласнаха нагоре цените на потребителските стоки миналия месец.

Те показват, че средният наем в САЩ се е повишил до 1037 долара през 2021 г. спрямо 941 долара през 2019 г. На годишна база повишението на средния наем за домакинство в последните десет години обичайно беше между 2% и 3% с едно изключение от 5% от 2018 до 2019 г.

Сред най-засегнатите са младежи, които наскоро са завършили колеж, и други новонавлизащи хора на трудовия пазар, които имат малко спестявания и не могат да си позволят да купят жилище.

Такъв е случаят на Мийт Козларк, докторантка от Нюйоркския университет. 23-годишното момиче живяло една година в апартамент в квартал „Куинс“ в Ню Йорк с врата, която не се заключвала. Собственикът отказвал да поправи ключалката и това накарало Козларк да направи видео по въпроса в TikTok.

Една година и 230 хил. гледания по-късно ключалката била все така счупена, когато собственикът на жилището поискал с 1000 долара повече спрямо наема до момента от 2500 долара, разказва Козларк.

„Така започна лудото ни търсене на достъпно жилище, а не кутия за обувки, което е почти невъзможно“, споделя Козларк, която се чувства късметлийка, че е открила ново място под наем за 3300 долара в „Куинс“.

Сходни разкази за рязко повишаване на цените и проблеми с наемите има в цялата страна. В Остин, щата Тексас, 22-годишната Скайлър Лий подписала едногодишен договор за наем за двустаен апартамент, за който двамата с приятеля ѝ плащат 1950 долара на месец. Само месец след установяването им в жилището сходни апартаменти в сградата се отдавали под наем за 2400 долара на месец, Лий очаква да плаща същата цена, когато поднови договора си за наем догодина.

В Чикаго 23-годишният Келвин Анджело Купей решил да пропусне изцяло наемането на жилище и вместо това да се установи със семейството си в Чикаго, тъй като очаква да плаща близо 1000 долара на месец за наем. Той не може да си го позволи, докато търси работа.

На Западното крайбрежие 21-годишната Селин Пън първоначално взела съквартирантка в апартамента си в Санта Барбара, за да може да си позволи разходите. Но в крайна сметка се изнесла, когато наемът ѝ от 600 долара месечно за нейния дял от тристаен апартамент нараснал с 50 долара и част от петте ѝ съквартиранти напуснали. „Процесът е много притеснителен“, споделя тя.

Към проблемите за наемателите се прибавя и още по-драматичният ръст на цените в професионално управлявания сектор, обичайно по-големи имоти, оперирани от компании за управление.

Годишният ръст на наемите там достигна 11,6% в края на 2021 г. и началото на 2022 г., около три пъти повече в сравнение с петте години преди пандемията, сочат данни на Съвместния център за жилищни изследвания към Харвардския университет. В същото време свободните жилища да намалели до най-ниското си ниво от 1984 г. на фона на растящото търсене след пандемията.

„Това наистина е безпрецедентен пазар по много начини“, коментира Уитни Еъргуд-Обрицки, старши анализатор в Харвардския жилищен център.

Ключов фактор за всичко това е пандемията от COVID-19.

Докато коронавирусът се разпространяваше през 2020 г., по-богатите хора се установиха в летни жилища или на отдалечени места, за да избегнат заразата, което доведе до рязко увеличаване на наличностите и свиване на наемите в много градове.

Сега собствениците на жилища компенсират тези загуби, като в същото време се опитват да покрият по-високите разходи за поддръжка и застраховка, казва Александра Алварадо, управляващ директор в Американската асоциация на собствениците на апартаменти, която представлява по-малки собственици.

С ниското предлагане в големи градове и селски райони, където се установиха повече хора, работещи от разстояние, собствениците може да поискат от евентуалните наематели да докажат по-високи доходи от първоначално изискваните, допълва тя.

Към търсенето се прибавят представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.), които продължават да живеят в апартаменти и не могат да купят жилище, казва Майкъл Кейн, преподавател по градско планиране в Нюйоркския университет.

Някои малцинствени групи също е вероятно да изпитват по-сериозни проблеми. Чернокожите наематели е по-малко вероятно да имат родители, които притежават дом, ключов източник на богатство в САЩ, и да могат да им помогнат финансово, казва Гулд Елън, преподавател по градски политики и планиране в Нюйоркския университет.

Неотдавнашно допитване на имотната компания Zillow установи, че цветнокожите наематели трябва да плащат по-високи депозити и повече такси за огледи от белите си сънародници.

Всичко това допринася за пазар, в който самото осигуряване на жилище може да се окаже голям проблем в някои райони. В Ню Йорк, известен с конкурентния си и скъп наемен пазар, ловците на апартаменти съобщават, че срещат собственици, които искат от наемателите годишна заплата най-малко 40 пъти над месечния наем или поръчители, които изкарват над 80 пъти повече от месечния наем.

22-годишният Калеб Сиймън, който наскоро завършил колеж, започнал да работи за Uber Eats наред с работата си на пълен ден в научен институт, за да си позволи жилище. Въпреки това Сиймън казва, че си намерил апартамент в Ню Йорк, само защото родителите на един от съквартирантите му станали поръчители.

„Забележително трудно е и е привилегия да успееш да наемеш дори най-евтиния апратамент на пазара в този момент“, отбелязва младежът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още