IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на наеми на жилища в САЩ се охлажда, но не навсякъде

Средният наем за апартамент с една спалня в страната се е увеличил с 25% през последната година, но е спаднал с 0,1% спрямо предходния месец

08:54 | 21.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки че пазарът на наеми в САЩ дава ранни признаци на охлаждане, това не е голямо успокоение за наемателите в град Остин в щата Тексас, където наемът на апартамент с една спалня се е увеличил над два пъти през последната година, пише Bloomberg.

Ръстът от 108% на наемите в Остин до средно 3257 долара на месец е най-силното увеличение на годишна база в страната, сочи анализ на данните от Rent.com.

Ето и къде наемите на апартаменти с една спалня са се увеличили най-много:

Градовете в т. нар. Слънчев пояс като Остин, които се превърнаха в горещи миграционни дестинации по време на пандемията, изпитват най-голям натиск, след като служители, които работят от дистанция и получават по-големи заплати, допринесоха за увеличаването на наемите.

В град Темпе в Аризона наемите са скочили с 49% на годишна база, докато в Лонг Бийч и Фремонт в Калифорния са регистрирани увеличения от по близо 40%. Предградията на големите градове също са силно засегнати, като Джърси Сити в Ню Джърси е на второ място с увеличение на наемите от близо 52%, повече от съседния Ню Йорк, където скокът на наемите се изчислява на 41%. Ню Йорк остава най-скъпото място за наем на апартамент с една спалня със средна цена от 5812 долара.

"В краткосрочен план очакваме цените да продължат да растат", казва Джон Леки, анализатор на данни в Rent.com. "Пазарът на жилища все още е горещ и всички лостове, използвани за охлаждането му, правят собствеността върху жилищата по-скъпа. Това означава, че повече хора ще останат наематели и търсенето на имоти под наем ще остане високо."

Средният наем за апартамент с една спалня в САЩ се е увеличил с 25% през последната година, достигайки 1701 долара на месец през юни, според данните на Rent.com. Въпреки това средният наем е спаднал с 0,1% спрямо предходния месец, а разходите за апартамент с две спални остават без промяна.

Градовете с най-голям спад на наемите на годишна база са Маккини, Тексас, където наемът на апартамент с една спалня е спаднал наполовина, и Сейнт Луис с понижение от 32%. В Лас Вегас цените на наемите се понижават с близо 13%.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още