IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата германска имотна компания продаде жилища на американския Apollo за 1 млрд. евро 

В резултат на сделката Vonovia ще бъде в състояние да покрие изцяло нуждите от рефинансиране за тази година

13:23 | 26.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централата на базираната в Бохум Vonovia. Снимка: ЕРА
Централата на базираната в Бохум Vonovia. Снимка: ЕРА

Най-голямата германска група за недвижими имоти Vonovia продава миноритарен дял в жилищния си портфейл Südewo в Баден-Вюртемберг на американския финансов инвеститор Apollo за 1 млрд. евро. Сделката би могла да има сигнален ефект върху обхванатия от криза германски пазар на недвижими имоти, на който през последните месеци не са осъществени почти никакви големи продажби на фона на високите лихвени проценти и спадащите цени на недвижимите имоти. Сделката „подчертава вътрешната стойност на нашия портфейл", заяви главният изпълнителен директор на Vonovia Ролф Бух.

Südewo стана част от Vonovia през 2015 г., като притежаваше повече от 21 000 апартамента в Баден-Вюртемберг, припомнят от Vonovia. Нищо няма да се промени за наемателите, а базираната в Бохум група ще продължи да управлява техните апартаменти.

Сделката оценява портфейла на Südewo на 3,3 млрд. евро, което представлява отстъпка от по-малко от пет процента от справедливата стойност на Südewo към 31 декември 2022 г., заявиха от компанията. Vonovia си е осигурила и дългосрочна опция за обратно изкупуване на дела, но няма задължение да го направи. С постъпленията германската компания ще генерира около половината от целевия свободен паричен поток от продажбата на активи в размер на 2 млрд. евро. Очаква се коефициентът на задлъжнялост (LTV) на Vonovia да спадне с един процентен пункт до 44,1%. Vonovia възнамерява също така да използва постъпленията за погасяване на дълг. 

„В резултат на сделката компанията ще бъде в състояние да покрие изцяло нуждите от рефинансиране за тази година", заявиха от компанията. Очаква се сделката да приключи до края на май. 

С оглед на кризата на пазара на недвижими имоти шефът на Vonovia Бух беше обявил, че компанията иска да се освободи от редица свои апартаменти след курса на разширяване през последните няколко години. Vonovia си бе поставила за цел да генерира около 13 млрд. евро. Освен това Бух бе обявил, че компанията иска да привлече дългосрочни инвеститори. „Настоящата сделка е първият успех в рамките на този нов подход", обясни Vonovia. Партньорството с Apollo е „важна стъпка по пътя към постигане на целите ни за годината като цяло", добавя Бух, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още