IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полиция и прокуратура проверяват най-големия германски имотен концерн 

Има подозрения за възможен корупционен скандал при възлагането на поръчки на подизпълнители на Vonovia

16:20 | 07.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Във вторник следователи претърсиха централата на най-голямата германска компания за недвижими имоти Vonovia. Полицията и прокуратурата разследват подозрения за възможен корупционен скандал, както съобщи листнатата в Dax компания. 

„Днес разследващите органи провериха документи в нашата компания, тъй като очевидно има подозрения за предполагаеми проблемни процедури при възлагането на поръчки на подизпълнители, в ущърб на Vonovia", заяви говорителка на компанията в Бохум.

Прокуратурата в Бохум съобщи пред Handelsblatt, че провежда разследване срещу две жилищни компании със седалище в Бохум и Южна Германия съвместно с прокуратурата на провинция Северен Рейн-Вестфалия и данъчните служби в Дюселдорф, Бохум и Мюнстер. Причината е „подозрение в корупция и подкупи заради търговски отношения, присвояване, измама и други криминални престъпления срещу няколко (бивши) служители на жилищното дружество със седалище в Бохум, лица от тяхното обкръжение, както и отговорни лица на няколко дружества, които са или са били в търговски отношения с имотното дружество". Наред с другото се твърди, че спецификациите на услугите са били манипулирани, за да се даде възможност на упълномощените дружества да надписват сметки или да фактурират услуги, които не са били предоставени.

Vonovia, в качеството си на потърпевша страна, оказва пълно съдействие на властите и им предоставя достъп до необходимите документи. „Много сме заинтересовани от бързо и цялостно изясняване на твърденията", подчертава говорителката.  

По данни на прокуратурата във вторник са били претърсени повече от 40 имота в Северен Рейн-Вестфалия, Баден-Вюртемберг, Хамбург и Саксония и са били изпълнени четири заповеди за арест. Допълнителни подробности засега няма. Инвеститорите реагираха шокирано на новината: акциите на Vonovia се сринаха на моменти с около осем процента, но в хода на търговията се възстановиха донякъде. Към 16 часа българско време те се обезценяват с 5%. 

Vonovia е най-голямата частна компания за жилищно строителство в Европа и е важен партньор в сектора. Групата притежава почти 550 000 апартамента в Германия, Швеция и Австрия. Освен това тя управлява около 72 400 жилища.

Всяка година Vonovia инвестира милиарди евро в модернизацията и поддръжката на своите сгради. Само през тази година групата първоначално планираше да инвестира 2,3 млрд. евро в енергийно ефективна модернизация, подобряване на стойността на жилищата и ново строителство, преди да намали значително плановете си поради трудната ситуация на пазара на недвижими имоти.

За Vonovia разследванията се случват в деликатен момент. Групата ще представи предварителните си годишни данни на 17 март и неотдавна бе подложена на критики заради съобщението, че ще спре всички свои нови строителни проекти през тази година поради увеличените разходи за финансиране.

От известно време инициативите на наемателите критикуват компанията за твърде високите наеми. Профсъюзът IG Bau наскоро призова Vonovia да бъде отчуждена. Дружеството беше подложено на критики и когато ръководството обяви, че няма да започне нови строителни проекти през тази година въпреки недостига на жилища в Германия.

Като основни причини Vonovia посочи увеличените разходи и несигурната ситуация по отношение на условията за финансиране от страна на федералното правителство. Въпреки това дружеството не е спряло развойната дейност, а продължава да се стреми към получаване на разрешителни за строеж, за да бъде готово да започне със строителството веднага щом общите условия отново станат подходящи. Освен това групата иска в бъдеще да се съсредоточи повече върху сглобяемите жилища, модулното строителство и серийното дървено-хибридно строителство, заради което придоби преди време и дял в стартъпа Gropyus – строител на сглобяеми къщи Дефицитът на пазара на жилища затруднява положението на много търговци и наематели - и очевидно ги прави податливи на предложения за подкупи. Снимка: Bloomberg Дефицитът на пазара на жилища затруднява положението на много търговци и наематели - и очевидно ги прави податливи на предложения за подкупи. Снимка: Bloomberg

Дефицитът на пазара на жилища затруднява положението на много търговци и наематели - и очевидно ги прави податливи на предложения за подкуп. Така например прокуратурата във Франкфурт разследва и няколко случая на корупция при разпределянето на апартаменти срещу служители на предприятието за жилищно строителство във Франкфурт ABG, което е мажоритарна собственост на общината, както и срещу посредници и наематели.

Служителите са заподозрени, че са виновни за преференциалното разпределяне на апартаменти под наем на ABG в замяна на подкупи. След като получава сигнал за възможните нарушения, жилищното дружество незабавно подава жалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още