IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският предприемач, който е съден от 15 години и въпреки това печели инвеститорите 

Флориан Фрич се превръща от парамедик в инвеститор в стартиращи фирми като Relayr или Gropyus, но фасадата започва да се пропуква

11:15 | 30.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Wikimedia
Снимка: Wikimedia

Две сделки извеждат Флориан Фрич в челната лига на инвеститорите в стартъпи. През 2021 г. той и партньорите му набират над 150 млн. евро в SPAC дружеството GFJ ESG, за да направят производителя на термостати Tado публична компания. През 2019 г. Фрич инвестира в строителя на сглобяеми къщи Gropyus. Последният иска да предаде „начин на живот, който повече съответства на Tesla, отколкото на класическите жилища".

Отношението на самия Фрич към живота е необикновено. Според личните му данни той е бил пожарникар, парамедик и пилот във Формула. Фрич публикува снимки, на които имитира позата на победител на световния рекордьор спринтьор Юсейн Болт в Северния ледовит океан.

Бизнес списанието Forbes пише, че Фрич управлява един милиард евро. Той е „самоук и „self made” в истинския смисъл на думата".

Но има съмнения относно кариерата му на инвеститора. В началото на годината Фрич подаде оставка от борда на директорите на Gropyus, а през юни - от надзорния съвет на GFJ ESG. Според проучване на Handelsblatt бизнес поведението му е било във фокуса на германските съдилища в продължение на почти 15 години.

Фрич казва, че може да обясни всичко. Но когато го прави, остават много въпроси.

Продавач на съмнителни финансови продукти

Флориан Фрич е роден през 1978 г. в малко градче в Швабска Юра. Учи в местната гимназия, но в биографията му няма диплома. Фрич посочва като своя професия „парамедик". Рано става предприемач.

Сред първите компании на Фрич е частна компания за спешна медицинска помощ в края на 90-те години на миналия век, разказва той пред германското издание на американското бизнес списание Forbes през август 2020 г. Започнал е с малко, казва той и допълва: „А после изведнъж станах собственик на няколко линейки“. 

Най-късно през 2000 г., в началото на 20-те си години, Фрич сменя индустрията. Преминава към финансови продажби, като продава т.нар. тихи партньорства на частни инвеститори. Наред с другото, това са съмнителни финансови продукти на групата Göttinger. Впоследствие компанията претърпява грандиозен фалит и клиентите на Фрич също са засегнати от фалита на стойност милиарди евро.

През 2008 г. инвеститор завежда дело срещу Фрич в регионалния съд на Ансбах. Обвинението е за „грешен инвестиционен съвет". Фрич е бил приятел на семейството и е препоръчал инвестицията като „стабилна, устойчива на инфлация и спестяваща данъци инвестиция", чието изплащане е гарантирано „на 100 процента".

Инвеститорът е претърпял пълна загуба и е поискал обезщетение. Накрая е постигнато извънсъдебно споразумение. Днес Фрич отрича обвинението в лоши консултации. Той заяви пред Handelsblatt: „Постигнах споразумение, за да сложа бърз и икономически разумен край на необоснования според мен съдебен спор".

По това време Фрич вече е намерил ново щастие - както в професионален, така и в личен план. Жени се за дъщерята на известен баварски търговец на електротехника. В края на 2007 г. бащата на булката назначава Фрич за управляващ директор на две компании от семейната си империя.

Скоро след това бракът се разпада. През юли 2009 г. Фрич е принуден да се оттегли от длъжността изпълнителен директор, както е посочено в споразумението за прекратяване на договора. Решение на Областния съд на Нюрнберг от ноември 2010 г. дава представа за предисторията.

Според съдебното решение през 2008 г. Фрич предлага на тогавашната си съпруга да открие своя собствена компания под шапката на известното име на фирмата на нейното семейство. Той би могъл да „фалира" тъста си - съпругата припомня в показанията си под клетва думите, които Фрич е избрал. Германецът отрича да е казвал това. Окръжният съд в Нюрнберг му забранява да използва името на фамилията, в която се е оженил, за собствените си фирми и уебсайтове.

Шестцифрени дългове

Запитан по темата, Фрич обяснява, че се е споразумял с бившия си тъст, когато е напуснал, да продължи някои проекти в собствената си компания. „Новото име на компанията, избрано за това, бе известно“.  Едва след смяната на важни служители възниква спор за правата върху името. Все пак е било постигнато споразумение.

Каквото и да е било споразумението - през 2009 г. Фрич отново има проблеми. Междувременно той е изградил Fritsch Verwaltungs Gmbh. Компанията набира пари от инвеститори, за да ги увеличи. Но когато един от тях иска да се оттегли, компанията успява да му върне само една трета от внесения от него милион. 31-годишният млад предприемач Фрич трябва да признае шестцифрени дългове.

Фрич продължава напред. През 2010 г. той става управляващ директор на група компании, които искат да построят геотермална централа близо до Регенсбург. Инвеститорите в проекта скоро осъзнават, че Фрич прави бизнес по различен начин от очаквания от тях. Новият шеф посяга към касата на компанията. Фрич изплаща старите си дългове с 500 хил. евро от касата на фирмата и взема частни заеми. Днес Фрич твърди, че е имал право да го направи.

През октомври и декември 2011 г. заминава на почивка в Мавриций и Доха с новата си партньорка. Той е платил разходите за двете луксозни пътувания в размер на почти 41 хил. евро с кредитната карта на компанията. Фрич изтъква бизнес причини за пътуванията, но на инвеститорите им е писнало. И подават иск.

За ваканционните пътувания Фрич получава през 2014 г. присъда от Областния съд в Регенсбург за обезщетение за вреди, причинени от „умишлено извършено престъпление". Натрупани са искове на обща стойност милиони евро.

Handelsblatt разполага със списък на имуществото от август 2015 г., който показва, че Фрич не е в състояние да плаща дълговете си. Той заявява, че е изпълнил задълженията си към геотермалната група „изцяло и навреме". От години нямал повече дългове.

Докато все още спори с геотермалната фирма за дълговете, започва да набира пари от нови инвеститори. AK Anlage & Kapital AG, швейцарско инвестиционно дружество на германски предприемачи, превежда 500 хил. евро на попечителя на Фрич, адвокат аристократ от Мюнхен. 

Според спътниците му тайната му се криела преди всичко в две умения. От една страна, Фрич просто владее занаята си. Едва ли някой може да продава с такава виртуозност. Второто му умение: Фрич е майстор на асоциациите. Непрекъснато търси успешни хора или успешни проекти, за да се наслаждава на близостта им.

Например Йозеф Брунер: Фрич познава лично основателя на Relayr и е трябвало да инвестира парите на AK Anlage & Kapital AG в Relayr под формата на т. нар. „тихо партньорство“. Стартъпът е активен в областта на интернет на нещата, свързването в мрежа на сензори и машини.

Скоро обаче възниква нов спор за парите. Тихото дружество на AK е прехвърлено на Fritsch AG в Лихтенщайн. Инвеститорите в AK обвиняват Фрич, че е отвлякъл изгодна инвестиция. Фрич твърди, че делът е бил реализиран, за да се уредят претенции на неговите дружества към AK в размер на 400 хил. евро.

През 2018 г. залогът расте. Relayr е придобита от Munich Re в сделка на стойност 300 милиона евро. Сега инвеститорите са разтревожени: дали тихото им партньорство в Relayr струва милиони? И дали ще успеят да се сдобият с парите? Инвеститорите се надяват на отговор от Областния съд в Мюнхен, където са завели дело срещу Фрич.

А той има отговор и за това: „AK подаде иск едва години по-късно, след като Relayr се продаваше добре. По този начин тя прави очевидно невярното твърдение, че никога не е имала дългове към Fritsch AG. Спокойно очаквам резултата от съдебното дело“. 

То няма да остане единственото. Според информация на Handelsblatt адвокат в Лихтенщайн е получил заповед за запор на сметките на Фрич в размер на средно двуцифрено число в милиони от името на двама големи кредитори. Фрич потвърди, че е имало „различия относно размера и падежа на инвестициите. Имам насрещни искове към една от страните за подобна сума“, пояснява той. 

Постоянните съдебни спорове не могат да навредят на Фрич в продължение на дълъг период. Неведнъж е успявал да установи контакт с влиятелни бизнес лидери, като например Харалд Марер в Австрия. В качеството си на ръководител на надзорния съвет бившият министър на икономиката упражнява надзор върху Австрийската централна банка.

Фрич и Марер съчетават бизнеса с личния живот. Заедно със съпругите си те посещават бала във Виенската опера. Те се обединяват и като инвеститори: Марер е член на надзорния съвет на Gropyus, както доскоро и Фрич. Марер също така инвестира в борсовата компания GFJ ESG. Сега между двамата цари „радиомълчание“, казва източник на медията. 

Контакт като Марер може да отвори много врати в Австрия. На неговия уебсайт е описано, че „през 2008 г. Фрич е един от първите инвеститори, които се присъединяват към пионера в областта на електронните автомобили Tesla Motors, и по този начин е съпричастен към определянето на посоката на прехода към електромобилност". Запитан, той не представя доказателства за инвестиция в Tesla преди първичното публично предлагане.

Има много основания да се смята, че реалността е малко по-ограничена. През 2010 г. Фрич купува 500 акции на Tesla малко след като компанията става публична. Той е взел парите за нея от фирмена сметка на групата Regensburg Geothermal Group. Когато през 2013 г. продава акциите с печалба, приходите отиват в личната му сметка. Запитан по темата, Фрич признава, че има разногласия относно използването на печалбите от цената на акциите. Те обаче били приключили.

През 2020 г., както пише бизнес списанието Forbes, той е "натрупал състояние за милиарди с очевидно изразен инстинкт за нови бизнес идеи". Фрич не съгласен с констатацията. Хората, които са работили в тясно сътрудничество с него, казват: „Това е преувеличено. А на този въпрос Фрич отговаря: „Аз самият никога не съм твърдял, че имам милиарди“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още