IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с хотели в Европа са намалели с 18% през миналата година

Лондон и Мадрид са били най-активните градски хотелски пазари на Стария континент

15:36 | 03.05.23 г.
Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg
Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Общата стойност на сделките с хотели в Европа през 2022 г. е достигнала 13,3 млрд. евро, което е спад с 18% спрямо предходната година, показва годишният доклад на компанията HVS. Нашествието на Русия в Украйна, растящите цени на енергията и на храните и високите лихви засягат доверието на инвеститорите.

Портфейлните продажби са намалели с 25% спрямо предходната година, а общият обем е достигнал 4,5 млрд. евро. Лондон отчита най-високото ниво на портфейлни сделки.

Очакваше се периодът след COVID да донесе силно възстановяване на хотелския инвестиционен пазар. Но нашествието на Русия в Украйна през февруари 2022 г., което предизвика огромни ръстове на цените на енергията и на храните, цялостна инфлация и ръст на лихвите, е довело до смесена картина за сделките с хотели за годината. Общият обем през 2022 г. е намалял с 18% спрямо 2021 г. с 37 сделки по-малко. Цените на стая са достигнали по-високи средни нива в сравнение с 2021 г., водени от значителни ръстове на цените в портфейлните сделки.

HVS съобщава, че компаниите за инвестиции в имоти са били най-активните инвеститори през 2022 г., като са били най-големите купувачи и продавачи на хотели от гледна точка на обема. Компаниите за частни капиталови инвестиции са на второ място сред най-активните продавачи, а институционалните инвеститори са на второ място сред най-активните купувачи.

Институционалните инвеститори са били също най-големите нетни купувачи през 2022 г., като са придобили имоти, чиято обща стойност е била с 2 млрд. евро по-голяма от стойността на продадените имоти. Европейските компании са съставлявали 73% от общия обем сделки през 2022 г.

Някои големи европейски градове са привлекли значително по-голямо внимание от инвеститорите, отколкото през 2021 г., като са допринесли за растежа на съответните си страни през 2022 г.

Мадрид е на второ място след Лондон с общ обем от 498 млн. евро, или ръст от 23% спрямо 2021 г., със сделки като за хотел Princesa Plaza Madrid. Париж, където обемите са се увеличили с внушителните 49%, се изкачва на шесто място.

Рим отчита увеличение на обемите с 883% спрямо 2021 г., включително сделката за хотел W Rome. Това изкачва Вечния град на четвърто място в Европа от гледна точка на обем сделки.

Амстердам и Брюксел се завръщат на челни позиции сред инвестиционните пазари през 2022 г., като заемат съответно пето и шесто място в класацията на HVS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още