IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата разследва кмета на Варна за престъпление по служба

Образуваното досъдебно производство е във връзка с акциите от Пловдивския панаир, които Община Варна притежава

14:34 | 10.05.23 г.
Снимка: Пловдивски панаир
Снимка: Пловдивски панаир

Апелативната прокуратура на Варна е започнала досъдебно производство срещу кмета на Варна Иван Портних за престъпление по служба (чл. 282 от Наказателния кодекс), съобщи депутатът от ПП/ДБ Стела Николова, цитирана от пресофиса на "Да, България". Разследването е свързано с действията на кмета по казуса с акциите на Пловдивския панаир.

Николова, която е бивш общински съветник от Варна, посочва, че Софийската градска прокуратура е изпратила преписка по делото до Апелативната прокуратура във Варна, където е образувано и производството.

През 2017 година Общинският съвет във Варна реши да предостави дела си от 29% от Пловдивския панаир на Министерството на икономиката, но кметът Иван Портних така и не изпълни това решение. С три писма от края на 2021 година Министерството на икономиката напомни на местните власти за решението, но общинските съветници вместо да го изпълнят, го променят и решават да прехвърлят акциите не на държавата, а на пловдивското дружество "Пълдин Туринвест" на бизнесмена Георги Гергов. Целта е увеличаване на дела на общината в "Пълдин Туринвест".

С тази вноска обаче делът на Георги Гергов в панаира се увеличава от 50,3% до 79,3%.

Справка в Търговския регистър показа, че на 3 май 2023 година Агенцията по вписванията отказва да впише апорта на акциите, чиято стойност е почти 195 млн. лева, заради пропуски при подаване на документите и липса на актуална оценка от трима независими оценители на апортната вноска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още