IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертни цени за жилище на Острова са нараснали с най-бързия темп от година

Имотният пазар явно се противопоставя на очакванията за срив на цените

13:45 | 22.05.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на жилищата, обявени за продажба във Великобритания, са се увеличили с най-бързия си темп от година, след като купувачите са били привлечени обратно на пазара от устойчивата икономика и стабилизиращите се ипотечни лихви, съобщава Bloomberg.

Имотният сайт Rightmove заяви, че средните офертни цени са скочили с 1,8% през май, удряйки рекорд от 372 894 паунда (465 хил. долара).

Имотният пазар явно се противопоставя на очакванията за срив на цените въпреки продължаващата криза с разходите за живот. Търсещите жилища биват подкрепени от по-светлите икономически перспективи и стабилизиращите се ипотечни лихви, които скочиха до 14-годишен връх миналата година след трусовете, предизвиквани от радикалната икономическа програма на бившия премиер Лиз Тръс.

„Силният скок на цените на новите продавачи този месец изглежда като закъсняла реакция и сигнал за нарастващо доверие от страна на продавачите, тъй като обикновено виждаме такова голямо месечно увеличение по-рано през пролетта“, заяви Тим Банистър, директор по имотната наука в Rightmove.

Имотният пазар в Лондон се е върнал обратно към живот, като стойностите в столицата са скочили с 2,8% на месечна база след спад от 0,5% през април. На национално ниво търсенето от купувачите е нараснало с 3% спрямо нивата отпреди пандемията, макар че домакинствата са ударени от двуцифрената инфлация.

Ипотеките обаче започнаха да се покачват отново през последните седмици, тъй като пазарите очакват Английската централна банка да не е приключила с вдигането на лихвите. Rightmove заяви във вторник, че средната двугодишна фиксирана лихва по ипотека със съотношение заем към стойност от 75% е нараснала до 4,73%, с 6 базисни пункта нагоре спрямо предишната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 11 месеца
Ти гледай тепърва в България какво ще става с лихвите .Европейската банка ще ги вдига още и още след лятото после още дъълго ше са високи ,в България купона с кредитите едва сега е на старта .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 12
zelka007
преди 11 месеца
кавръков , какво става човек ?! глей 2,8% за месец , ама нагоре ... ще идва ли и при нас това или ние стабилно ще сме надолу ?! да почваме ли да купуваме или да изчакаме още ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още