IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият бизнес иска по-малки офиси

Допитване показва как компаниите приспособяват имотните си портфейли към променящите се работни практики

11:40 | 06.06.23 г.
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Около половината от големите международни компании планират да намалят офис площите си през идните три години, докато се приспособяват към ръста на работата от вкъщи след пандемията, пише Financial Times. 

Допитване на консултантската компания Knight Frank сред ръководители на 350 имотни компании в света, в които работят общо 10 млн. души, установи, че сред големите компании, които намаляват площите си, най-големият брой цели да съкрати офисите си с 10% до 20%. 

"По-добри, но по-малки площи вероятно е водещото мото за по-големите организации. Това не означава, че имотните пазари са поставени на колене, защото наблюдаваме недостиг на предлагане и следователно ръст на наемите за първокласните сгради", коментира Лий Елиът, експерт по бизнес имоти в Knight Frank. 

Перспективата големите компании да направят нови съкращения на офис площите предизвиква безпокойство за бъдещето на по-старите сгради и непопулярни локации, докато пазарът на бизнес имоти очаква болезнено забавяне, породено от по-високите лихви. 

Близо половината от компаниите, които са участвали в допитването, планират също да сменят централата си през идните три години. Но мнозинството по-малки компании планират да разширят офис площите си. 

Елиът отбелязва, че много компании са направили пауза в имотните си решения през последните три години в очакване да преценят работните навици след пандемията. Много от тях ще трябва да чакат още, за да изтекат наемните им договори преди да направят промени", допълва той. 

"Много хора говорят за промяна, но не сме видели сериозни доказателства. Мисля, че се намираме в повратен момент. Промяната на наемния пазар се случва за три до шест години, а не за три до шест месеца", казва Елиът. 

Компаниите възприемат различни подходи към работата от вкъщи. Инвестиционната компания BlackRock нареди миналия месец всичките ѝ служители да се върнат в офиса четири дни в седмицата след решението на JPMorgan през април да поиска от ръководителите да работят на място през цялото време. 

Около една трета от компаниите избират работа изцяло или предимно в офиса, показва изследването на Knight Frank, което включва компании от цял свят в индустрии, вариращи от технологиите до финансовите услуги. Мнозинството от компаниите, или 56%, са избрали хибридна политика, а около десет на сто планират предимно или изцяло работа от разстояние. 

След кръг съкращения компанията за споделени пътувания Lyft промени през април политиката си, за да позволи изцяло работа от разстояние и уведоми служителите си да се върнат в офиса частично по-късно тази година. 

Изследване на Savills прогнозира, че американски градове като Сан Франциско и Вашингтон ще имат най-големи излишъци от офис площи през следващите десет години, а азиатският пазар ще бъде по-затегнат. Европа ще бъде по средата. 

"Въпросът не е, че офисите стават празни, защото някои градове отчитат по-слабо завръщане към работните нива след пандемията. Въпросът е как дългосрочните икономически, демографски и развойни тенденции взаимодействат с работните практики", коментира Келси Селърс, съдружник в отдела за анализи на Savills. 

В Лондон компаниите са договорили рекорден брой премествания на офиси миналата година, но са заели по-малко площи спрямо средното ниво преди COVID, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още