IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на бездомниците в американските градове нараства

Краят на пандемичните помощи за жилища и ръстът на жилищните разходи са основните причини за проблема

15:53 | 20.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Броят на бездомните хора по улиците и в приютите в САЩ е нараснал тази година, показва преглед на данни от цялата страна, който Wall Street Journal е направил.

Изданието е прегледало данни от 150 структури, които броят бездомните хора в райони, вариращи от градове до цели щати. Над сто места са обявили ръстове в началото на 2023 г. спрямо 2022 г., а общо цифрите им показват, че САЩ може да са регистрирали по-рязко увеличение през последните години. Повечето големи градове, които са обявили данни до момента, отчитат ръстове на бездомното население, включително Чикаго, Маями, Бостън и Финикс.

Тенденцията подчертава натиска от високите цени на жилищата и края на временната защита от пандемията като мораториума върху принудителните изгонвания, отбелязват анализатори.

„Имаме нараснало бездомничество и нараснала дестабилизация“, казва Шанън Исом, главен изпълнителен директор на подкрепяната от правителството организация Community Shelter Board, която отчита ръст с 22% на бездомното население в Кълъмбъс, щата Охайо. Годишното преброяване там, проведено на 25 януари, е отчело 2337 бездомни хора.

Федералната агенция Съвет за интеграция на бездомниците съобщава, че много общности отчитат ръстове след края на подкрепата за наемите и други пандемични програми. Агенцията съобщи, че администрацията на Байдън е предоставила нови ваучери и грантове на стойност 486 млн. долара наред с други стъпки след преброяването тази година.

WSJ е получил данни от 67 от стоте града с най-голям брой бездомно население миналата година наред с много други. Първоначалните данни сочат, че 48 от тези 67 града са отчели ръст тази година с общо покачване от 9% спрямо данните за хората без дом в тези градове през 2022 г. и с 13 на сто от 2020 г. насам. Някои градове считат, че сравненията с 2020 г. са по-добри заради нарушаване на процеса по броене по време на пандемията.

Смята се, че на национално ниво около 582 500 души са били без дом поне една нощ в началото на миналата година, което е ръст с по-малко от един процентен пункт спрямо 2020 г.

Окончателните данни за САЩ ще зависят силно от Ню Йорк и Лос Анджелис, които бяха убедителни лидери в страната по най-голям брой бездомно население миналата година и все още не са обявили нови данни.

Растящите жилищни разходи и ограниченото предлагане на достъпни апартаменти са големи фактори, допринасящи за бездомничеството в страната.

Във Финикс, където по данни на местна асоциация наемите на апартаменти са нараснали с 68% между 2017 и 2022 г., окръг Марикопа е регистрирал ръст на бездомниците със 7%. Причината е, че в приютите са били добавени още легла. Преброяването на хората в приюти е по-лесно, отколкото на тези, които живеят на улицата.

Някои от временните мерки по време на пандемията като забрана за принудително изгонване от дома и друга помощ целяха да задържат хората в домовете им по време на пандемията.

„Когато те бяха отменени, броят на бездомниците отново нарасна“, казва Дейвид Хюит, директор на отдела за жилищна стабилност в окръг Хенепин, щата Минесота.

Калифорния, известна със скъпите си жилищни пазари, вложи 17 млрд. долара през последните четири фискални години за разрешаването на проблема с бездомничеството, който продължи да се влошава и през миналата година. Проблеми с психическото здраве и опиоидна зависимост са често усложняващи фактори.

Пристигането на мигранти е фактор на някои места. Чикаго съобщи, че около 2200 души, търсещи убежище, настанени в приюти, са включени в броя на бездомниците, който е нараснал с 58% спрямо преброяването миналата година, предшестващо притока на мигранти.

Най-много бездомници в данните на WSJ са отчетени в окръг Сан Диего – 10 264, което е ръст с 22% спрямо миналата година.

„Виждаме система, която е подложена на натиск и е претоварена“, коментира Рей Елис, президент на Регионалната група за действие за бездомничеството в Сан Диего.

Някои градове отчитат спадове на бездомниците, включително окръг Сонома в щата Калифорния, където броят на бездомниците е намалял с 22%, и Колорадо Спрингс, щата Колорадо, който е отчел най-ниския си брой бездомници от 2016 г. насам. Представители на местната власт и защитници на бездомните в двата града, както и в Индианаполис, отбелязват, че допълнителните жилища са помогнали за намаляване на броя на бездомниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още