IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонското Сити ускорява процеса по преустройство на неизползваните офиси

Ръководителите в бизнес квартала са благосклонни към нови употреби като хотели и галерии, но не и жилища

13:45 | 23.06.23 г.
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ситито в Лондон планира да разглежда ускорено заявления за превръщане на неизползвани по-стари офиси за нови цели като хотели, за да предотврати опасността сградите да останат празни като „блокирани активи“, пише Financial Times.

Търсенето на офиси в „Скуеър Майл“, централния финансов квартал в Лондон, се очаква да нарасне до 1,8 млн. кв. м през идните десет години, сочи изследване по поръчка на City of London Corporation, с ожесточена конкуренция за сградите с най-добрите удобства и екологични характеристики.

Но стари сгради, които не отговарят на затегнатите екологични стандарти, вероятно ще изпитат затруднения да привлекат наематели, в момент когато компаниите се насочват към хибридна работа. Техните собственици са изправени и пред нарастващи разходи за обслужване на дълговете на фона на растящите лихви.

Шраван Джоши, председател на комисията по планиране и транспорт на City, коментира, че около 80% от офисите в „Скуеър Майл“ са с „първокласно“ качество. „Трябва да управляваме останалите 20%, за да гарантираме, че те няма да се превърнат в блокирани активи“, допълва той.

Много по-стари офиси изискват значителни инвестиции за модернизиране, за да отговорят на по-високите стандарти за енергийна ефективност, които се въвеждат поетапно от правителството до 2030 г. Някои собственици и инвеститори не са склонни да заделят средства заради финансовия натиск и несигурното търсене.

Джоши отбелязва, че иска по-бърз процес на одобряване на плановете за преустройство на неизползвани офис сгради за други цели. Промените може да включват намаляване на необходимите основания за оправдаване на промяната.

Той допълва, че комисията по планирането е „благосклонна“ към нови употреби, които допълват идентичността на Ситито като бизнес център, включително хотели, както и „образователни и културни функции“ като галерии, университети и научни центрове.

„Ще има известно спестяване на време и разходи за строителните компании“, отбелязва Джоши.

След началото на пандемията Ситито работи за увеличаване на посещенията с цел туризъм и развлечение в „Скуеър Майл“. Макар че пътуванията с градския транспорт са се възстановили едва на 75% спрямо нивата преди пандемията дори в пиковите офис дни през седмицата, те са на 120% спрямо нормата преди COVID през уикендите, сочат данни на TfL, анализирани от City.

Но корпорацията се въздържа да насърчава появата на повече жилищни сгради. Джоши не изключва превръщането на офис сгради в апартаменти, но казва, че е притеснен от появата на повече жилища в бизнес квартала. Повече обитатели ще означават допълнителни ограничения за шума и светлината при планирането на строителството на високи сгради, за да се отговори на търсенето на модерни офис площи, отбелязва той.

Конкуренцията за най-висококачествените модерни площи е голяма. Компании са постигнали шест сделки за наемане на офиси в Ситито на цена от над 1076 паунда на кв. м в годината до март, сочат данни на консултантската компания CBRE. За сравнение преди 2022 г. само три сделки са били над този праг на наемите. Над една трета от всички наемни договори за офиси в центъра на Лондон през миналата година са били за „супер първокласни“ площи с най-добрите удобства и най-високи екологични стандарти, пише CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още