IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полупроводниците ще генерират търсене на 10,8 млн. кв. м складове в ЕС до 2030 г.

През първото полугодие на 2023 г. усвоените складови площи са се върнали близо до нивата от 2019 г.

11:12 | 01.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Делът на Европа в производството на полупроводници ще трябва да нарасне над два пъти, за да достигне целта от 20% от световното производство до 2030 г., заложена в директивата за чиповете на Европейския съюз (ЕС). Блокът е заделил 43 млрд. евро за привличане на инвестиции в лаборатории за производство на полупроводници, които според консултантската компания Savills ще генерират търсене на над 10,8 млн. кв. м складове през следващите седем години.

Пандемията от COVID-19 предизвика значително нарушаване на пазара на полупроводници, а последиците върху световната верига за доставки създадоха редица предизвикателства за производството и доставките. Затворени фабрики, логистични проблеми и намален капацитет заради мерки за безопасност увеличиха времето за чакане.

Впоследствие резкият ръст в търсенето на електроника и автомобили надвиши наличния производствен капацитет и това доведе до недостиг на доставки, задълбочен и от геополитически проблеми.

По географски области Savills обобщава значителни промени през последните 30 години в производството на полупроводници. Например Китай се превърна в най-големия пазар от гледна точка на глобални приходи – неговият дял от 24% през 2015 г. е нараснал до 32 на сто през 2022 г. За разлика от експанзията в Азия делът на САЩ в глобалното производство е намалял от 37% през 1990 г. на 12% през 2021 г. Savills очаква, че тенденцията ще се преобърне, тъй като Европа се стреми да привлече собствена производствена база и вериги за доставка.

„Очакваме търсенето на полупроводници да продължи да расте рязко през идните десет години на фона на мегатенденции като изкуствен интелект, електромобили, облачни услуги и автоматизация“, коментира Андрю Бленерхасет, съдружник в отдела за индустриални и логистични площи в Savills. „Макар че Европа е изправена пред силна конкуренция от по-установени пазари, разумна политика ще осигури съставките за успешен растеж. В крайна сметка, ако ЕС постигне целта си за дял от 20% от световното производство, очакваме да видим допълнително търсене на логистични площи от 10,8 млн. кв. м до 2030 г.“, казва още той.

От гледна точка на недвижимите имоти връзката между промишленото производство и търсенето на пазара на индустриални и логистични площи е очевидна. Докато търсенето на промишлени стоки в дългосрочен план расте, наемателите ще разширяват физическото си присъствие, за да повишат капацитета си.

През 2021 г. приходите от промишлено производство в Европа достигнаха 5,2 трлн. евро, а приходите само от полупроводници бяха 53,8 млрд. евро, равняващи се на малко над 1% от общата сума. Savills очаква, че ако производството расте със същия темп като средния годишен ръст от 1,07% между 2011 и 2021 г., а приходите от полупроводници в Европа достигнат 241,56 млрд. евро - необходимата сума за постигате на целите на ЕС, делът им в общото промишлено производство може да се увеличи до 4,2% до 2030 г. Това ще осигури допълнителен растеж от 2,9% на приходите от промишленост през същия период и ще повиши обема на усвоените площи в европейския логистичен сектор.

Savills прогнозира, че ако ЕС успешно увеличи дела си в производството на полупроводници, както е записано в директивата за чиповете, това ще създаде допълнителни 1,6 млн. работни места от гледна точка на директна и индиректна заетост, генерирайки търсене на 4,2 млн. кв. м логистични площи. Страни като Ирландия, Германия, Италия, Полша и Испания имат потенциала да се възползват.

„Получаваме все повече запитвания от производители на полупроводници и други свързани наематели, които са вълнуваща възможност за европейските пазари“, коментира Маркус де Минквиц, ръководител на индустриалните и логистични площи за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills.

„Това е още една проява на разнородния характер на индустриалния и логистичен сектор и оншорингът (релокация на бизнес процесите в националните граници – бел. ред.) наред с възобновяването на растежа на електронната търговия ще стимулират търсенето през идните години“, допълва той.

Само през първото полугодие на тази година обаче усвоените складови площи в Европа са достигнали 13,4 млн. кв. м, което е с 9% под нивата през 2019 г. Това показва връщане към равнищата преди COVID въпреки свиването с 37% на годишна база, сочат отделни данни на Savills.

Второто тримесечие е било по-добро от предходното със спад на усвоените площи от 9% на тримесечна база спрямо 17% през първите три месеца на годината.

Savills очаква обемът на усвоените площи да остане вял и през второто полугодие. Но данни във Великобритания насочват към възможно засилване на наемната дейност през последното тримесечие на 2023 г. Тя е намаляла с 64% през последните четири тримесечия, достигайки най-ниското си ниво през третото на 2022 г. През последните три тримесечия обаче е отчетено силно възстановяване с ръст от 75% спрямо най-ниската точка. Ако тази тенденция се повтори и на други европейски пазари, обемът на усвоените площи може да се подобри през четвъртото тримесечие.

„Спадът на търсенето е симптом за слаба икономическа дейност на европейско и глобално ниво. Наемателите, особено компании в областта на електронната търговия, бързо разшириха площите си по време на пандемията, но сега са изправени пред икономическа несигурност и по-ниски разходи на потребителите, а това води до излишък на площи в краткосрочен план“, казва Бленерхасет.

„Но не виждаме непреодолимо връщане на площи на пазара. Макар че не виждаме възстановяване на усвоените площи до връхната им точка по време на пандемията, сегашното забавяне на активността е по-скоро връщане към нормите преди COVID, отколкото значителен спад в търсенето на логистични площи“, допълва той.

„Тенденциите, които тласкаха търсенето на наемателите преди и по време на пандемията, не са се променили. Прогнозите за приходите и проникването на електронната търговия показват връщане към растеж през 2023 г. Макар че това не се отразява непосредствено на търсенето на логистични площи тази година, наемателите гледат в бъдещето, особено в момент, когато наличностите на много пазари остават ниски по исторически стандарти“, казва Де Минквиц.

„Виждаме също рязък спад на спекулативното строителство през последните тримесечия, като излизащите на пазара площи вероятно ще бъдат бързо усвоени със завръщането на търсенето през следващите години“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още