IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на луксозните жилища в света се възстановяват, Дубай остава лидер сред градовете

Ръстът на цените от 1,5% през второто тримесечие е най-силният от третото тримесечие на 2022 г., сочат данни на консултантска компания

22:52 | 20.09.23 г.
Жилищни сгради в квартал "Дубай Марина" в Дубай. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Жилищни сгради в квартал "Дубай Марина" в Дубай. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Ръстът на цените на луксозните жилища се е ускорил през второто тримесечие на тази година на градските пазари на първокласни имоти. Средният годишен ръст от 1,5% остава скромен и много под неотдавнашната връхна точка от 10,2%, отчетен през последното тримесечие на 2021 г., но е най-силният от третото тримесечие на 2022 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Преходът към по-високи лихви беше катализаторът на забавянето на жилищните пазари през последно време и макар че циклите на затягане на паричната политика все още не са приключили, на много пазари има усещане, че най-лошото от несигурността за лихвите е останало в миналото и лихвите по жилищните заеми започнаха да намаляват в много големи икономики.

Някои от най-тежко пострадалите от забавянето на жилищния пазар градове като Оукланд и Стокхолм например започват да се възстановяват и отчитат ръст на цените през последното тримесечие. 57% от следените от компанията пазари регистрират тримесечен ръст на цените през второто тримесечие, а 59% отбелязват покачване на цените през последните 12 месеца.

Силният ръст на цените в Дубай продължава. Емирството запазва водещата си позиция в класацията за осмо поредно тримесечие, като за 12-те месеца до юни тази година цените на луксозните имоти са нараснали с 48,8%. Те са се повишили с цели 225% спрямо пандемичното си дъно през третото тримесечие на 2020 г.

Токио с годишен ръст на цените от 26,2% и Манила с поскъпване с 19,9% си осигуряват съответно второто и третото място в индекса на Knight Frank. В Хонконг цените на луксозните имоти са спаднали с 1,5% през последната година. Макар че по-високите лихви натежават върху цените, ръстът през последно време на непродадените наличности от новопостроени проекти подлага пазара на допълнителен натиск. За да стимулира търсенето, градът промени финансовите си регулации, като повиши съотношението между ипотечен кредит и собствен капитал до 70% за жилищни имоти на цена от 15 млн. хонконгски долара или по-малко. Промяната вероятно е добре дошла за купувачите, но възможността тя значително да подкрепи растежа остава несигурна.

Имотният пазар в Сингапур показва забележителна устойчивост въпреки предизвикателствата по време на пандемията, като е достигнал годишен ръст от 4,2%. Притокът на чужденци, движен от процъфтяващите сектори на финансовите и професионалните услуги, оказва въздействие върху наемния пазар повече, отколкото върху пазара на продажби. Това разминаване отчасти може да се обясни с въведените неотдавна регулации, които налагат данък, равняващ се на 60% от покупните цени, за чуждестранните купувачи.

Австралийските пазари, които първоначално отчетоха силен ръст по време на пандемията, преживяха рязко забавяне през второто полугодие на 2022 г. Но търсенето превишава отслабеното предлагане в градове като Сидни и Мелбърн, с което цените на луксозните жилища в тях са отбелязали ръст на годишна база.

В САY Ню Йорк все още е подложен на натиск към понижаване на цените заради по-високите разходи за обслужване на заемите и развиващите се работни практики. Макар че повече офис служители се завръщат в Манхатън, търсенето на висококачествени имоти все още не е спряло спада на цените. В САЩ като цяло чувствителната промяна в търсенето от западните към източните райони е видима, като заможните семейства напускат Калифорния. Тази промяна е благоприятна за пазари като Маями или големите градове в щата Тексас и не толкова за Ню Йорк.

Цените на луксозните имоти в Лондон продължават да намаляват, въпреки че търсенето е останало силно през последните 12 месеца. Броят на потенциалните купувачи в Лондон през юли премина петгодишното средно равнище от 24%. Устойчивостта не е изненадваща, тъй като около половината от продажбите в Зона 1 обичайно са кешови сделки. Освен това пазарът е подкрепен от относително слабия паунд, който е от полза за чуждестранните купувачи, и от постепенното връщане на пътуванията от чужденци на нивата преди COVID.

„Световните жилищни пазари все още са под натиск заради прехода към по-високи лихви, но данните от последния индекс за луксозните имоти на Knight Frank потвърждават, че цените са подкрепени от силното търсене, слабото предлагане след нарушаването на новото строителство по време на пандемията и продължаващото завръщане на служители в градовете. Несигурността около посоката на инфлацията изглежда намалява през последните месеци, затова ценовите корекции на много пазари вероятно няма да са толкова изразени, колкото се очакваше дори преди три месеца“, коментира Лиъм Бейли, ръководител на отдела за анализи в Knight Frank.

В топ десет на най-бързо растящите градски пазари на луксозни имоти в света през второто тримесечие влизат Дубай, Токио, Манила, Маями, Шанхай, Мумбай, Мадрид, Найроби, Лисабон и Банкок.

На обратния полюс е новозеландската столица Уелингтън, където цените на луксозните имоти са намалели с 15,1% на годишна база. В десетката на най-бързо поевтиняващите луксозни жилища в света попадат още Франкфурт, Сан Франциско, Оукланд, Шънджън, Крайстчърч, Ванкувър, Сеул, Ню Йорк и Лос Анджелис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още