IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай е лидер по ръст на цените на жилищата в света през 2023 г.

Перспективите пред пазара на луксозни имоти се подобряват през 2024 г., счита консултантска компания

15:55 | 18.08.23 г.
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Ускорената инфлация и постоянното повишаване на лихвите по ипотечните кредити през 2023 г. предизвикват сътресения на много имотни пазари в цял свят. Макар че някои от тях поеха по-голямата част от бремето, обемът от продажби на имоти, а не цените на жилищата са най-голямата жертва до момента, пише консултантската компания Knight Frank.

Според нея макар че първокласните жилищни пазари са по-добре изолирани от променящата се парична политика предвид високия дял на купувачите със собствени средства в сектора (46%), те не са напълно имунизирани.

За последен път Knight Frank анализира градските пазари на луксозни имоти през декември 2022 г. Оттогава много неща се промениха. Нова Зеландия пристъпи към още четири повишения на лихвите, с което общият им брой стана 12, Канада въведе забрана за покупки от чужденци, данък „имение“ в Лос Анджелис беше увеличен, а Сингапур повиши гербовия налог за купувачи, които не са местни жители, от 30% на 60%.

Консултантската компания е поискала от глобалните си екипи от анализатори да споделят наблюденията си за рисковете и възможностите пред луксозните жилищни пазари в съответните им страни и да прогнозират накъде според тях ще се насочат цените.

Кои градове водят в прогнозите за 2023 г.?

От 26 проследени града Дубай продължава да води класацията за 2023 г., въпреки че годишният растеж се очаква да се охлади до 14% спрямо 44 на сто миналата година.

Изненадващо 20 от 26 града все още очакват цените да останат непроменени или да нараснат през тази година. Токио, Париж, Мадрид и Маями очакват растеж от 4% през 2023 г. и допълват топ пет.

В Токио запазването на ниските лихви и засилването на чуждестранния интерес обясняват положителното развитие. В Маями ниските данъци, относителната стойност и търсенето от латиноамериканци са ключовите фактори. Париж и Мадрид изпитват недостиг на наличности от първокласни имоти и това смекчава натиска върху цените.

Охладен оптимизъм

Въпреки края на ерата на евтиното финансиране, растящите разходи за живот и песимистичните прогнози на МВФ, че „развитите икономики ще имат затруднения да надхвърлят ръст на БВП от 1,4% до края на 2024 г.“ общите прогнози са съвсем леко по-песимистични. Анализаторите очакват цените на луксозните имоти в света да отбележат ръст от 1,7% спрямо 1,9% преди това.

„На първо място недвижимите имоти са привлекателни във времена на несигурност и висока инфлация, тъй като позволяват диверсификация и действат като убежище срещу инфлацията“, казва Кристин Ли, ръководител на отдела за анализи за Азиатско-Тихоокеанския регион в Knight Frank.

„Второ, в някои части на региона, като в Нова Зеландия, има нарастващо разбиране, че ръководителите на централните банки ще направят завой в политиката и обемите от продажби ще се засилят, тъй като основите на пазара все още са стабилни“, допълва тя.

Как се променят прогнозите за цените на луксозните имоти?

От изследваните 26 града шест се очаква да се представят по-силно от прогнозите преди шест месеца, девет ще запазят представянето си, а останалите 11 се очаква да забавят ръста си.

Прогнозите за Женева и Ванкувър се подобряват най-много в процентни пункта, а Берлин, Единбург, Дъблин, Лос Анджелис, Цюрих и Лисабон отчитат най-голямото влошаване на очакванията, въпреки че спадовете остават относително малки – между 2% и 4%.

Какви са прогнозите за 2024 г.?

Цените на луксозните имоти се очаква да се подобрят през 2024 г. и да отбележат среден ръст от 2% с изключение на Дубай.

Оукланд и Маями водят прогнозите за следващата година, като и двата града се очаква да отчетат растеж от 5% за 12-месечния период. Оукланд се насочва към възстановяване, след като цените на луксозните имоти в града намаляха със 17% спрямо връхната им точка през третото тримесечие на 2021 г.

В същото време в Мумбай подобряването на данните за БВП, относителната стойност в града и инвестициите в инфраструктурата ще тласнат цените нагоре, а в Сингапур, където прогнозата е за ръст на цените с 4%, търсенето ще продължи да изпреварва предлагането.

Мадрид (4%), Париж (3%) и Дъблин (2,5%) се очаква да се представят най-добре, като липсата на наличности от луксозни имоти и относителната устойчивост на икономиката им са факторите за положителните очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още