IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай е най-оживеният пазар за луксозни имоти в света

Ограниченото предлагане и пристигането на нови купувачи, включително от Русия, тласкат нагоре продажбите през първото тримесечие

08:19 | 07.07.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Растящото търсене на луксозни жилища е помогнало на Дубай да изпревари по-установени центрове за първокласни имоти за първи път, а трайното възстановяване на бизнес центъра в Персийския залив след пандемията продължава да привлича богатите хора в света, включително руски купувачи, пише Financial Times.

Дубай е бил най-оживеният пазар за жилища на цена над 10 млн. долара през първото тримесечие на 2023 г. с 92 сделки на обща стойност 1,7 млрд. долара, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. За сравнение, Хонконг е регистрирал 67 сделки на обща стойност 988 млн. долара, а Ню Йорк е набрал 942 млн. долара с 58 сделки. В Лондон са финализирани 36 продажби на обща стойност 736 млн. долара.

Много от най-богатите хора в света се обръщат към Дубай като финансов рай, докато се надпреварват за ограничените наличности от луксозни имоти. „Пазарът на луксозни жилища в Дубай продължава да привлича вниманието на богатите хора в света“, коментира Фейзал Дурани, ръководител на отдела за анализи за Близкия изток в Knight Frank, и допълва, че много от тях са били втори жилища. За петгодишен период броят на продажбите на жилища на цена над 10 млн. долара е нараснал 17 пъти.

На годишна база Лондон е излязъл начело миналата година с 246 продадени жилища на цена над 10 млн. долара на обща стойност 4,7 млрд. долара спрямо 3,9 млрд. долара, набрани в Дубай от 224 сделки.

Наложените санкции на Русия и на някои от водещите ѝ бизнесмени след нашествието в Украйна миналата година са увеличили притока на богаташи към Дубай от двете страни. Обединените арабски емирства, които имат тесни връзки със САЩ и Русия, остават неутрални в конфликта и приемат руснаци, на които не са наложени санкции.

Руското население в ОАЕ е нараснало пет пъти от началото на нашествието до 500 хил. души, сочат неофициални данни.

„Търсенето от руснаци все още е силно, но сега то е насочено основно към ултралуксозния сегмент“, коментира Инга Брикулска, брокер в Driven Properties, която помага на руски семейства да се установят в Дубай. „Мнозина се местят от страни като Швейцария и Великобритания. Те често купуват мезонети с двойно по-високи тавани с гледка към водата“, допълва тя.

Стойността на продажбите на имоти на цена над 10 млн. долара е нараснала до 3,1 млрд. долара през първото полугодие на тази година спрямо 3,9 млрд. долара за цялата 2022 г. Стойността на първокласните жилищни имоти се е увеличила с 44% миналата година, към които се е прибавил ръст с още 11% през първото полугодие, съобщава Knight Frank.

Някои пазарни участници се опасяват, че третият имотен бум в Дубай през последните две десетилетия ще завърши със срив, както след финансовата криза през 2009 г. и свързаното с цената на петрола забавяне от 2014 г. Но Дурани твърди, че „нищо в данните или посоката на икономиката не предполага наближаването на повратен момент“.

Бумът при луксозните имоти намира отражение и на по-широкия пазар и помага за повишаването на цените на апартаментите и на вилите съответно с 15% и 46% в края на юни спрямо същия период на предходната година, сочат данните на Knight Frank.

Това тласка нагоре цените на жилищата и на наемите за не толкова богатите местни жители, тъй като все повече административни служители и работници се установяват в града, където бизнес активността не се вписва в тенденцията за забавяне на икономиката на други места.

Наред с по-високите цени на храните и на училищните такси това сега заплашва да подкопае конкурентното предимство на Дубай в привличането на чуждестранна работна ръка.

„Сред хората с професии все още има силно желание за установяване в Дубай“, коментира Моника Малик, главен икономист в Abu Dhabi Commercial Bank. „Но по-високите наеми и разходи за образование притискат все повече домакинства със средни и по-ниски доходи“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 9 месеца
Хм, интересно как още не сте написали за NEOM затвора в пустинята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още