IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brookfield набра 28 млрд. долара за най-големия си инфраструктурен фонд в историята

Инвеститори, търсещи убежище от инфлацията, влагат средства в летища, пътища и тръбопроводи

17:01 | 01.12.23 г.
Снимка: Jason Franson/Bloomberg
Снимка: Jason Franson/Bloomberg

Канадската компания за частни капиталови инвестиции Brookfield набра рекордна сума от 28 млрд. долара за фонд за инфраструктурни проекти в момент, когато инвеститорите влагат средства в стратегии, които очакват да се възползват от по-високите лихви и от прехода от глобализацията, пише Financial Times.

Фондът, набран от подразделението Brookfield Infrastructure Partners, е най-големият в историята фонд, посветен на инвестирането в активи като летища, пътища, тръбопроводи и заводи за износ на природен газ. Това също така е най-големият фонд, набиран някога от Brookfield, която управлява 850 млрд. долара в сектори от недвижимите имоти до кредитирането, застраховането, възобновяемата енергия и изкупуванията на корпорации.

Рекордната сума беше набрана, след като други големи компании за управление на активи, включително Blackstone и KKR, и специализирани в инфраструктурата инвеститори като Global Infrastructure Partners набраха значителни нови фондове или си поставиха амбициозни цели за нови фондове. GIP се прицелва в 25 млрд. долара за новия си инфраструктурен фонд, а Blackstone си поставя за цел да управлява над 100 млрд. долара в инфраструктура.

От миналата година, когато централните банки започнаха да повишават лихвите в света в усилия за укротяване на инфлацията, много институционални инвеститори смятаха инфраструктурата за убежище от тенденциите за повишаване на цените.

За сметка на това по-високите лихви създават нови предизвикателства за традиционни корпоративни изкупувания. Водещи компании за частни капиталови инвестиции неотдавна намалиха целите си за набиране на средства за такива сделки с отслабването на ентусиазма на инвеститорите.

Сам Полок, главен изпълнителен директор на подразделението за инвестиции в инфраструктура на Brookfield, коментира пред FT, че според него „деглобализиран“ свят, в който големи компании връщат производства по-близо до дома и задоволяват нуждите си от енергия от геополитически съюзници, значително разширява набора от възможни инвестиции в инфраструктура.

Връщането на индустрии с изключително значение като енергетика и полупроводници към САЩ „изисква много нов капитал за подсилване на веригите за доставка и енергийната инфраструктура“, коментира Полок.

Той допълва, че 1 трлн. долара трябва да бъдат инвестирани в „подновяване на цялата дигитална инфраструктура в света“ с нови центрове за данни, оптични мрежи и комуникационни кули.

Алтернативни компании за управление на активи все повече помагат на бизнеса да създава големи инфраструктурни активи, които се нуждаят от големи нови инвестиции извън счетоводните им баланси. Brookfield е договорила инвестиции в инфраструктура с компании като Intel, Deutsche Telekom и Reliance Industries за изграждането на разнообразни активи – от заводи за производство на полупроводници до оптични мрежи и клетъчни кули.

При набирането на средства Brookfield привлече 28 млрд. долара за петия си флагмански инфраструктурен фонд, над целта от 25 млрд. долара, която тя определи в началото на кампанията по набиране на средствата миналата година и с 40% повече от предишния набран фонд през 2020 г.

Около 200 големи институционални инвеститори като пенсионни и суверенни фондове са предоставили 21 млрд. долара на фонда, а Brookfield ще инвестира 7 млрд. долара чрез ликвидни средства и емитиране на нови акции. Компанията набра още 2 млрд. долара от отделни инструменти, които ще инвестират заедно с фонда, с което общата сума на набрания капитал достигна 30 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още