IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечният пазар в Европа се насочва към най-бавния си растеж от 10 години

Високите лихви, инфлацията и забавянето на икономиките се отразяват на търсенето, сочи доклад на EY

10:00 | 11.12.23 г. 1
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ипотечният пазар в Европа е напът да запише най-бавния си растеж от десет години насам тази година, тъй като по-ниският икономически ръст и по-високите разходи за обслужване на заемите натежават върху търсенето на кредити, пише Financial Times.

Намаляващите цени на жилищата в еврозоната са също фактор в прогнозите на EY, че ипотечният пазар ще нарасне само с 1,5% тази година и с 2,4% през 2024 г. спрямо 4,9 на сто миналата година.

Консултантската компания съобщи, че растящите лихви, които достигнаха рекорден връх от 4% в еврозоната през септември, и упорито високата инфлацията потискат търсенето на ипотечни кредити.

„Жилищният пазар понася най-големия си удар“, коментира Омар Али, управляващ партньор в отдела за финансови услуги на EY за Европа, Близкия изток, Индия и Африка. „За домакинствата в Европа високите разходи за живот и за обслужване на заемите означават, че по-малко хора купуват жилища, а това води до спад на ипотечното кредитиране до най-ниското ниво от десетилетие“, допълва той.

Банковото кредитиране в еврозоната се сви тази година, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) пристъпи към десет последователни повишения на лихвите от историческото дъно от -0,5% през юли 2022 г. в усилията си да се справи с ширещата се инфлация.

От септември ЕЦБ задържа лихвите на ниво от 4%, а инвеститорите прогнозират, че е малко вероятно да започне да ги намалява преди второто полугодие на следващата година.

Британският жилищен пазар започва да се възстановява, след като цените и продажбите намаляха през лятото, но еврозоната е по-назад в лихвения цикъл.

Годишният доклад на EY “Прогнози за банковото кредитиране в Европа“, публикуван в понеделник, посочва тежко пострадали жилищни пазари в еврозоната, най-вече Германия, както и затягането на критериите за кредитиране от някои банки, заради което търсенето и наличностите от ипотечни кредити се свиват.

„През тази година, с повишаването на лихвите и на геополитическото напрежение, икономиката на Европа и банките, които я подкрепят, бяха подложени на ново изпитание“, коментира Найджъл Моден, ръководител на отдела за банки и капиталови пазари за Европа, Близкия изток, Индия и Африка в EY.

Но допълва, че капиталовите буфери, които европейските банки изградиха през последните 15 години са ги подготвили много по-добре за забавяне на ипотечния пазар, отколкото след световната финансова криза.

„Макар че банковото кредитиране се очаква да се забави в краткосрочен план, картината по-нататък е за възстановяване. То може да е бавно, но в отсъствието на нови големи непредвидени предизвикателства очакваме стабилно подобряване на икономиката и на обема от кредитиране“, отбелязва Моден.

EY счита, че ипотечният пазар в Европа ще нарасне с 3,3% през 2025 г. и с 3,2 на сто през 2026 г.

В по-широк план кредитирането от европейските банки се очаква да нарасне само с 2,1% през 2023 г. спрямо 14-годишния връх от 5% през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 11.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още