IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Банките прехвърлят лихвената тежест към бизнеса, без да повишават ипотеките

Централните банки не са проактивни, а действат на база данните от пазара, отбеляза Павел Бандилов

10:32 | 20.10.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

ОПЕК и САЩ реагираха с изпреварващи действия на войната в Близкия изток и с това са предотвратили очакваното поскъпване на петрола. Това каза Павел Бандилов, изпълнителен директор на "БПД Индустриален фонд за недвижими имоти" АДСИЦ, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че от една страна, централните банкери с инструмента на лихвените нива се опитват да обуздаят инфлацията, от друга –  повишение на петрола би хвърлило допълнително спирт в огъня. Бандилов отбеляза, че централните банки се опитват да участват на пазара чрез лихвената си политика – не са проактивни, а действат на база на данните, които излизат в момента на пазара.

Според него ключов за формиране на бъдещи политики в сферата е пазарът на труда. Бандилов отбеляза, че един от големите въпроси е дали демографската картина ще натежи повече на пазара, отколкото инфлацията, която наблюдаваме последните 2-3 години. Той даде пример с отчетите на автомобилните компании Ford и Tesla, които показват, че потребителските нагласи за харчене започват да стават селективни по отношение на цената.

„Може би в близките месеци ще разберем дали демографията има по-голяма тежест, или непоносимостта на цените на потребителите, които ще започнат все по-често да селектират своето потребление и да бъдат с една идея по-пасивни“, каза той.

Според него обаче в България все още не се усещат тези трусове. Той обясни, че кризата през 2008 г. веднага се е усетила на Българската фондова борса, тъй като чуждестранните инвеститори се пренасочват към други по-сигурни пазари. В момента това не се очаква поради липсата на чуждестранни участници на българската борса.

Гостът посочи, че банковото кредитиране на бизнеса е поскъпнало изключително много. Той допълни, че допреди три години лихвените нива са били около 2,6%,а сега има лихви над 5%, което не се наблюдава при ипотеките. „Това ме кара да мисля, че на този етап те се опитват да прехвърлят тази тежест към бизнес кредитирането, а не толкова към ипотечното, защото то има и своята социална роля“, каза Бандилов. Той поясни, че такава е ситуацията в България, а в САЩ вече е различно и се усеща повишение и при ипотеките.

Според госта компаниите и инвеститорите, насочени към строителство на офис сгради и площи, са подложени на повече рискове, от тези, които се занимават със строителство на складове. Като пример той даде Covid пандемията, през която офисите бяха неизползваеми, но търсенето на складове не пое такъв удар. Бандилов допълни, че търсенето превишава предлагането на складови площи, а при жилищният пазар е обратното. В момента търсещите и предлагащите жилища са облагодетелствани от ниските нива на ипотечните кредити, но гостът очаква това да се промени в близките няколко месеца.

Бандилов смята, че държавата трябва да предприеме действия да въведе електронното управление, като електронните административни услуги биха улеснили и покупката и продажбата на имоти.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още