IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Заманов: В България няма да има рязко повишение на лихвите по ипотечните кредити

Отнемането на ликвидност от банките ще ги лиши от възможността да инвестират в български ценни книжа и това ще се отрази на цената на дълга, предупреди банкерът

15:57 | 01.11.23 г. 1

Не предвиждам в България процес по рязко повишаване на лихвите по ипотечните кредити, какъвто наблюдавахме в други страни от Европейския същз, където ипотеките поскъпнаха рязко за рекордно кратък период. Всяко такова увеличение е нездравословно за икономиката. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Георги Заманов, главен изпълнителен директор на "Алианц Банк България" и член на управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

„Очаквам да има една стъпка по повишение на лихвите по ипотечните кредити от януари месец в рамките на 0,15-0,20% и втора стъпка на депозитния индекс с 0,2% допълнително от първи юли“, посочи банкерът.

Заманов се надява повишаването на лихвите по кредитите да е процес, който да върви с малки стъпки, "защото средният срок на ипотечните кредити в България по официална статистика е над 20 години". Той уточни, че голяма част от ипотечните кредити са отпуснати и взети през последните пет до осем години.

„Лихвата за тези клиенти е компонент на базовия депозитен индекс, където българските домакинства са спестили два пъти повече, отколкото банките са отпуснали като кредити плюс маржин. Маржинът банката не го променя – би се променила само частта на депозитната компонента, която години наред беше близка и все още е много близка до нулата“, коментира Заманов какво влияе при формирането на лихвената политика на банките.

По думите му с постепенното вдигане на лихвите, по които банките предлагат като депозити, увеличението ще е с 0,1 до 0,25 пр. п. на всеки шест месеца. „Ако гледаме като хоризонт 2024 година, например, очаквам да има една стъпка от януари месец в рамките на 0,15-0,20 [пр.п.] и втора стъпка на депозитния индекс с 0,2 пр. п. допълнително от първи юли. Защо? Защото съобразно законодателството ние ценообразуваме два пъти в годината – един път на първи януари и веднъж на първи юли“, обясни банкерът.

За възможността БНБ да направи ново повишение на задължителните резерви Заманов е на мнение, че такава стъпка не трябва да се предприема, защото след повторения анонс на ангажимента на правителството на България за приемане в еврозоната в началото на 2025 година, това изкуствено би отнело ликвидност, която ще се върне като огромна вълна след година и половина, когато страната ни е част от еврозоната.

Той напомни, че изискванията на Европейската централна банка за минимални задължителни резерви са много по-ниски. „Изискванията на ЕЦБ са за 1%, докато в момента, с последното повишаване от 10 на 12%, България практически поддържа 12 пъти по-големи минимални задължителни резерви“, изчисли банкерът.

На въпроса как ще се отрази на банките, ако все пак отново бъде отнета ликвидност, която след това, с влизането в еврозоната се върне обратно, Георги Заманов уточни, че всяко отнемане на ликвидност лишава банките от алтернативен доход.

"Това, което по-голямата част от търговските банки правят с тази свободна ликвидност, е да я влагат в краткосрочни или по-малко краткосрочни български ценни книжа, защото имат нулево тегло за капитал. Тази свободна ликвидност в момента е инвестирана в български ценни книжа. Ако ние, търговските банки, разполагаме с тази ликвидност, ние ще продължаваме да я инвестираме в български ценни книжа“, съобщи той.

Според него, ако се отнеме тази ликвидност, банките ще се лишат от кратковременна възможност да инвестират в български ценни книжа. „БНБ съответно, бидейки във валутен борд, няма да има право, или не би трябвало да има право, да ги купи и това ще се отрази по-скоро върху цената на българския дълг, отколкото на поведението на българските банки към клиентите“, поясни банкерът. 

Доколко е вярно, че банките предприемат промени в кредитирането на бизнеса с повишаване на лихвите по-смело, отколкото при тези за населението? Може ли да станем свидетели на позабравения тренд на депозитния туризъм? Ще успеят ли банките да опазят клиентите си от геополитическите рискове?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате  тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 5 месеца
В момента масовите лихви гравитират около 3%,като сметнеш ГПР, таксички и факта че са плаващи ,да официално увеличение може и да няма ,но при над 3%,-3.5% реално идваме на нива 4% и отгоре но ,ние ужким не ги увеличаваме ,и това плавно ,колко да е плавно .до края на 2024 ,може и 5% да станат ,и повече защото Централните банки дадоха заявка за още вдигания на лихвите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още