IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по всички видове кредити у нас са нараснали през септември на годишна база

Обемите на новоотпуснатите потребителски и жилищни заеми са намалели в сравнение с август, отчита БНБ

15:50 | 25.10.23 г. 7
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лихвите по новите заеми за бизнеса и домакинствата в България, отпуснати от банките през септември, растат без изключение в сравнение с година по-рано, се вижда от актуалните данни на лихвената статистика на Българската народна банка (БНБ).

Същевременно обемите на новите потребителски и жилищни кредити през миналия месец намаляват на месечна база, констатират в централната банка.

Очакванията на анализаторите на банковия пазар са лихвите да продължат да растат в унисон с повишаването на основния лихвен процент от централната банка, което започна преди месеци. Те прогнозират, че влияние ще оказва и водената политика от БНБ за задължителните минимални резерви, които банките поддържат там. От 1 юни процентът на минималните задължителни резерви по привлечените от банките средства от нерезиденти у нас се увеличи от 5 на 10%, а от 1 юли – от 10 на 12%.

Причина за решението на БНБ е, че текущите макроикономически развития се характеризират с ускорени темпове на нарастване на потребителските цени, висок растеж на заплатите в частния сектор, силно потребителско търсене и запазващ се висок растеж на кредита за домакинствата. В банковия регулатор преценяват, че продължаването на тези тенденции създава потенциални рискове за устойчивостта на банковата система, както и за изпълнението на основната цел на БНБ – поддържането на ценовата стабилност.

Друг лост, с който БНБ изтегля ликвидност от системата, е чрез капиталовите буфери – управителният съвет на централната банка повиши нивото на антицикличния буфер, приложим към местни кредитни рискови експозиции, на 1% от 1 октомври 2022 г. и на 1,50% от 1 януари 2023 г. От 1 октомври тази година нивото на антицикличния капиталов буфер се повиши допълнително на 2%.

Всичко това много вероятно ще доведе до вдигане на лихвите в следващите седмици и месеци.

Заеми за фирми

През септември средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, спада за месец с 0,04 процентни пункта до 4,09%, а на годишна база се отчита повишение с 1,05 пр. п.

Средната лихва на заемите над 1 млн. евро нараства за месец с 0,57 пр. п. до 4,57%, а годишният ръст е с 2,06 пр. п.

Средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро, се повишава в сравнение с август с 0,21 пр. п. до 5,38%, а по кредитите над 1 млн. евро – с 0,42 пр. п. до 6,22%.

Лихвени проценти по нов бизнес по кредити за нефинансови предприятия

Източник: БНБ Източник: БНБ

Обемът на новия бизнес по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, се понижава за месец с 19,8% до 352,6 млн. лв., като за една година се регистрира ръст от 11,9%.

В БНБ отчитат, че обемът на кредитите над 1 млн. евро в сравнение с август намалява с 8,9% до 664,9 млн. лв., при годишен ръст от 33,5%.

При обема на предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране в левове се наблюдава месечен спад от 42,8% до 371,9 млн. лв. Според банковата статистика ръстът за година е с 12,4%.

Обемът на новия бизнес по кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро, остава на нивото от август и е в размер на 88,6 млн. лв., при годишен ръст от 35%.

По данни на централната банка обемът на новия бизнес по кредитите над 1 млн. евро нараства за месец с 18,8% до 814,2 млн. лв., а годишният ръст е 111%.

При обема на предоговорените заеми и кредитите за рефинансиране в евро се наблюдава месечно намаление с 15,3% до 483,7 млн. лв., и годишен ръст с 88,8%.

 Обеми по нов бизнес по кредити за сектор нефинансови предприятия*

Източник: БНБ Източник: БНБ

Кредити за домакинствата

През септември средният лихвен процент по заемите за потребление в левове намалява в сравнение с август с 0,07 пр. п. до 8,59%, но отбелязва годишен ръст с 0,36 пр. п.

При жилищните кредити в левове средният лихвен процент нараства на месечна база с 0,04 пр. п. до 2,61%, а за година повишението е с 0,14 пр. п.

Средният лихвен процент по другите кредити в левове нараства в сравнение с август с 0,02 пр. п. до 4,24%.

Средният лихвен процент по другите кредити в левове на работодатели и самонаети лица се увеличава за месец с 0,02 пр. п. до 4,17%.

 Лихвени проценти по нов бизнес по кредити за домакинствата в левове 

Източник: БНБ Източник: БНБ

В БНБ констатират, че обемът на новия бизнес по кредитите за потребление в левове спада с 16,1% до 661,6 млн. лв., при годишен ръст от 2,2%.

Обемът на предоговорените заеми и кредитите за рефинансиране отбелязват месечен спад с 19,7% до 102,5 млн. лв.

При жилищните заеми в левове обемът на новия бизнес намалява за месец с 16,1% до 569,9 млн. лв., при годишен ръст с 9,4%.

Обемът на предоговорените кредити и заемите за рефинансиране за един месец намалява с 25,7% до 130,1 млн. лв.

Обемът на новия бизнес по другите кредити в левове има месечен спад с 22,7% до 17,8 млн. лв., а този на предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране – с 19,1% до 3,4 млн. лв.

Обемът на новия бизнес по другите кредити в левове на работодатели и самонаети лица се понижава в сравнение с август с 20,2% до 15,1 млн. лв.

Обеми по нов бизнес по кредити за домакинствата в левове*

Източник: БНБ Източник: БНБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
конан
преди 6 месеца
До: SharkysКолко процента ти остава чисто като преспаднеш таксите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Sharkys
преди 6 месеца
commerzbank - 3,5% годишна лихва, като може дистанционно да се открие сметка. Такса за преводи и обслужване колкото тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
конан
преди 6 месеца
До: nkavrakov1982Малко е 4%.А парите за пенсия 0% лихва.Евала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 18
Repoman
преди 6 месеца
Все още сме и ще си останем един стабилитетен нисколихвен рай. Ипотечните все така са си на нива под 3%, а инфлацията е около 9%. Кой ти дава едни 6% от нищото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 6 месеца
До: конанРазкарайте си парите от банките ,вчера ми дадоха оферта за 12 месечни държавни ценни книжа за 12 месеца Ръмъния на близо 4% лихва !Обаждаш се в Елана ,казваш на брокерите какво искаш ,и правиш сделката ,аз го направих с Белгия ,съкровищни бонове ,за 6 месеца лихва от 1.40%,годишна 2.80% пролетта ,разкарайте се от банките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
конан
преди 6 месеца
До: nkavrakov1982Ами на депозитите кога ще се вдигат лихвите.Фондовете какво да правят с тази доходност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 10
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Лоша работа ,нали бяхме рая на ниските лихви ?Какво става ?Някой има ли обяснение ?Брокерите ни казваха друго?Кредитните посредници ни успокояваха че лихвите ще са ниски ,ние сме Острова на стабилността в света и Европа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още