IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на банките у нас расте с над 80% до 2,7 млрд. лв. в края на септември

Спестяванията в банковата система в края на третото тримесечие са над 141 млрд. лева

17:21 | 31.10.23 г. 10
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Печалбата на банковата система в България към 30 септември е в размер на 2,7 млрд. лв. и нараства с 1,2 млрд. лв. (80,5%) на годишна база, показва статистиката за банковия сектор, която Българската народна банка (БНБ) публикува всеки месец.

Централната банка отчита, че за деветте месеца на тази година е реализиран нетен лихвен доход за 3,6 млрд. лв., който е с 1,3 млрд. лв. по-висок от отчетения за същия период на миналата година.

Разходите за обезценка на финансови активи, които не се отчитат по справедлива стойност в печалбата или загубата, към края на септември възлизат на 264 млн. лв., при 352 млн. лв. преди една година.

В БНБ изчисляват, че през третото тримесечие на тази година активите на банковата система се увеличават с 4 млрд. лв. (2,5%) и в края на септември достигат 165,1 млрд. лв.

Паричните салда в централни банки се увеличават с 3,4 млрд. лв. (17,6%) до 22,8 млрд. лв. и делът на позицията пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане в активите достига 17,8% към 30 септември (при 15,9% в края на юни). Кредитите и авансите и дълговите ценни книжа заемат съответно 63,4% и 14,,6% от активите на банковата система в края на септември (при съответно 65% и 15% в края на юни).

Отношението на ликвидно покритие в края на септември е 241,9% (при 225,6% в края на юни). Ликвидният буфер е 46,2 млрд. лв., а нетните изходящи ликвидни потоци възлизат на 19,1 млрд. лв. (при съответно 46,9 млрд. лв. и 20,8 млрд. лв. в края на юни).

През третото тримесечие брутните кредити и аванси нарастват със 102 млн. лв. (0,1%) до 108,1 млрд. лв.

Банковата статистика показва, че вземанията от кредитни институции намаляват с 2,8 млрд. лв. (17,4%) до 13,5 млрд. лв., а брутният кредитен портфейл се увеличава с 2,9 млрд. лв. (3,2%) до 94,6 млрд. лв., като растеж е отбелязан при всички институционални сектори в неговата структура.

От юли до септември заемите за домакинства се увеличават с 1,5 млрд. лв. (4,2%), за фирми – със 711 млн. лв. (1,5%), за други финансови предприятия – с 522 млн. лв. (6,8%), а за сектор Държавно управление – със 160 млн. лв. (15,6%).

В БНБ отчитат, че в края на септември брутните необслужвани кредити и аванси възлизат на 4,12 млрд. лв. (при 4,10 млрд. лв. в края на юни), а делът им в общата сума на брутните кредити и аванси е 3,81% (при 3,80% в края на юни).

През третото тримесечие на тази година депозитите в банковата система се увеличават с 2,9 млрд. лв. (2,1%) и в края на септември достигат 141,3 млрд. лв. Нарастват спестяванията на фирми (с 1,9 млрд. лв., или 4,5%) и на домакинства (с 1,8 млрд. лв., 2,4%).

Намаляват депозитите на други финансови предприятия (с 452 млн. лв., или 10,7%), на сектор Държавно управление (с 322 млн. лв., 7,7%) и на кредитни институции (със 134 млн. лв., 1,3%).

Собственият капитал в баланса на банковата система в края на третото тримесечие възлиза на 19,3 млрд. лв., с 999 млн. лв. (5,4%) повече спрямо края на юни. Нарастването на собствения капитал през периода се дължи главно на повишението на печалбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
SnaGi
преди 5 месеца
До: Gna, То зелката си го знаем всички тук, че е глупав, но силно арогантен. Типичното чалгаджийско ниво и поведение на голяма част от материала по тези ширини. С нахалство към прогрес е възпитанието му от малък, пък и със самочувствие за нещата, за който пише. Gna, ти пък защо така му се връзваш, ниското му ниво вади очи от далече. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
wkjpznqfmuylbn
преди 5 месеца
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: -----> https://lmy.de/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Gna
преди 5 месеца
До: zelka007 аз когато съм работил в банка ти не си знаел какво е овърдрафт или дебитна карта. Именно като човек познаващ манипулациите на банкерите написах този коментар. Иначе си много смел в коментарите, гледай да не ти паднат зъбите само. Догонваш на *** ***, тука цените на имотите спрямо заплати и демография са едни от най-недостъпните в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 5 месеца
До: SnaGi ... шебек с претенция за интелект , топ ниво от хранителната верига ... :))) ... това което се случва в момента е ограничаване на търсенето на шебеци с интелект като теб , а не зануляване на системата квото бълнувате туканка неколко апокалиптика ... и второ тези които са теглили поради някаква причина за (кола,имот,машина) да продължат да си плащат без да фалират ... а ние освен това , имаме да догонваме развитите икономики и също така имаме свръхликвидност в системата !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 5 месеца
До: SnaGi ... шебек с претенция за интелект , топ ниво от хранителната верига ... :))) ... и кви са тенденциии ве ... ти кво мислиш с билярдната топка в лейкатa си ве ?! че някой в банките иска да осъмне с десетки хиляди имоти , които ще се обезценят в един ден ли ве ?! кви претенции за разбирач имаш ве ?! на хората работещи с пари ИМ ТРЯБВАТ ДА ВЪРТЯТ ПАРИ ВЕ !! те НЕ РАБОТЯТ с КОЛИ , ИМОТИ и МАШИНИ !! ТЕ! ВЪРТЯТ! ПАРИ!!! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 5 месеца
До: Gna ... аве мюмюн !! ти разлика от депозит и разплащателна сметка правиш ли ве ?! във ВСЯКА статистика от банка я има и са две различни числа от две различни колонки/реда !! ти мислиш , че за теб някой специално ще ги сумира и обединява ?! и мислиш , че някой е длъжен да ти обяснява всеки ред от материалите под които се упражняваш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Gna
преди 5 месеца
Крайно време е някой представител на банковия сектор да излезе и да разясни това пари по депозити ли са или по всички сметки на ФЛ. Преди 3-4 години депозита не се предлагаше като продукт и банките пак говореха, че има 100 млрд по депозити. В последните 10-15 години масово пенсии и заплати минаха по банков път и е добре да се разясни дали това са парите по сметките на физ. лица или само по депозитни сметки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
SnaGi
преди 5 месеца
До: zelka007, Точно така, поведението на голяма част от българите показва как нивото на материала тук е критично паднал и ти не правиш изключение от това. Често това което ти виждат очите, не е това което е. Всичко са тенденции, а тук вече са започнали. Едва ли е сериозно да мислим, че ние тук сме надцакали системата и живеем в изолиран свят. Свят на нереално ниски лихви, лихви по ниски от много по спестовнически нации като Германия и Холандия. След опиянението идва болезнения махмурлука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 11
zelka007
преди 5 месеца
и юридически и физически лица си взимат заеми и не им дреме за трите безимотни апокалиптика начело с кавръков какво дърдорят ... :))) ... и депозитите си растат , само необслужваните не мърдат ... кога сме зле ,все така да сме ... !! ... само да спомена , тия пари дето се трупат в системата се изкарват от печалба ... !! ... и БВПто расте ... !! ... аве глад , студ и ядем хамстери ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
xapoznai
преди 5 месеца
Смятай, 140 млрд не могат да си намерят по-добро място от 0% на година при 8-15% инфлация... Направо изкъртихме цената на финансиране и не знам дали вече лихвите не са най-ниски в света специално при ипотеките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още