IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечното кредитиране на Острова се насочва към 10-годишно дъно през 2023 г.

Общият обем на отпуснатите заеми за покупка на жилище догодина може да достигне едва 11 млрд. паунда спрямо очакваните 63 млрд. паунда тази година

11:31 | 27.10.22 г.
Данните на EY са поредният предупредителен сигнал за британския жилищен пазар. Снимка: Bloomberg LP
Данните на EY са поредният предупредителен сигнал за британския жилищен пазар. Снимка: Bloomberg LP

Ипотечното кредитиране във Великобритания се насочва към най-големия си спад от над десетилетие следващата година, тъй като ръстът на лихвите по ипотечните кредити и кризата с издръжката за живот подлагат на натиск бюджетите на домакинствата, пише Bloomberg.

Общият обем на отпуснатите заеми за покупки на жилища може да достигне едва 11 млрд. паунда (12,7 млрд. долара) догодина спрямо 63 млрд. паунда, които се очакват през 2022 г., показва доклад на консултантската компания EY. 

Докладът е поредният предупредителен знак за жилищния пазар във Великобритания, който продължи да расте по време на пандемията, дори когато икономиката навлезе в рецесия. С очертаващото се ново забавяне кредитори и брокери на недвижими имоти от месеци прогнозира, че имотният пазар вероятно ще се забави и дори може да отбележи спад в следващите месеци.

Разходите за обслужване на кредитите растат наред с очакванията, че Английската централна банка ще продължи да повишава лихвите в отговор на най-високата инфлация от 40 години насам. Инвеститорите очакват най-голямото повишение на лихвите от 33 години насам, когато ръководителите се съберат отново идната седмица, с което базовата лихва ще достигне 3% спрямо почти нулево равнище в края на миналата година.

„Макар че лихвите все още са относително ниски по исторически стандарти, те са на най-високото си ниво от десетилетие и се очаква да растат още“, отбелязва Анна Антъни, управляващ партньор финансови услуги за Великобритания в EY. „Това ще подложи на допълнителен натиск вече затегнатите финанси и ще срине търсенето на повечето форми на банково кредитиране“, допълва тя.

Лихвите по ключови ипотечни кредити във Великобритания остават близо до връхна точка, виждана за последен път по време на финансовата криза през 2008 г., а това намалява броя на хората, които могат да си позволят да си купят имот. Те също така повишават разходите за кредитополучателите, които трябва да рефинансират заеми, което на британския пазар обикновено става най-малко на всеки пет години.

Анализатори в Credit Suisse казват, че цените на жилищата „лесно може да спаднат с 10% до 15%“, а други прогнозират двуцифрени спадове. Анализатори от HSBC прогнозират понижение със 7,5% на национално ниво и с 15% в Лондон.

Това ще заличи част от ръстовете след началото на пандемията, когато цените на жилищата нараснаха с 23%. Факторите, които подкрепиха тогава пазара – силният трудов пазар и недостигът на домове за продажба, може да продължат да дават известна подкрепа, заяви ипотечният кредитор Halifax на 7 октомври.

Политическите сътресения, които достигнаха кулминация с предаването на властта от премиера Лиз Тръс на Риши Сунак, също натежават върху пазара. В последните седмици плановете на Тръс за необезпечени финансово понижения на данъците объркаха инвеститорите, тласкайки нагоре лихвите на финансовите пазари. Макар че повечето лихви спаднаха рязко след обратния завой за бюджетните мерки, лихвите по ипотечните кредити все още не са се върнали на преобладаващите нива през лятото.

Засега жилищният пазар остава стабилен, като офертните цени за имоти, излизащи на пазара, нараснаха през септември с най-бързия си темп от месеца, показаха данни на имотния портал Rightmove. Но докладът показа още, че търсенето от купувачите е намаляло с 15% в първите две седмици на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още