IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Възстановяването на имотния пазар ще е към края на годината

Ще има поскъпване, свързано с понижаване на лихвените проценти, прогнозира Георги Киров, партньор в Colliers International

13:16 | 22.02.24 г. 6
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Възстановяването на имотния пазар и инвестиционните сделки ще се случи през втората половина на 2024 г. и по-вероятно към края. Тази прогноза в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Георги Киров, партньор в Colliers International.

Ще има някаква форма на поскъпване, свързано с понижаване на лихвените проценти, заяви той.

Той съобщи, че четвъртото тримесечие на 2023 г. затвърди тенденцията за драстичен спад на обемите инвестиции и обясни, тя е в пряка връзка с основните лихви, които все още остават „доста високи“.

„Основните банки Федералният резерв и Европейската централна банка все още не са преминали към намаляване на лихвите, което държи обемите от инвестиции много ниски. В Германия и Великобритания те са най-ниски за последните 10 години. Великобритания не успя да премине заветните 40 млрд. паунда инвестиции в рамките на годината. За Германия обемите са най-ниски дори спрямо глобалната рецесия през 2008 г.“, обясни Киров и добави, че основните играчи на тези пазари са институционални инвеститори, които с относително малки екипи правят голям обем сделки.

По думите му почти всички сделки са базирани на марж между лихвен процент и възвръщаемост, на която се купува определен имот.

„Когато лихвата е висока, може да е равна или по-голяма от възвръщаемостта, което означава, че придобиването би било на загуба. Това води до изчакване за по-добри цени“, коментира Киров.

Във връзка с ефектите от рецесията, с която се гонят Великобритания и Германия, експертът посочи, че от една страна това е форма на спиране на основен сегмент от пазара, тъй като инвестициите са свързани и с цикъла на построяване на сгради. Според него „стопирането на инвестиционния пазар афектира и строежите“.

Като причина за разминаванията между очакванията на купувачите и на предлагащите имоти той отбеляза, че те са свързани от една страна с цената, а от друга – с общите параметри на пазарите като процент на заети площи в определен сегмент или тренд при наемите, които инвеститорите следят. Киров подчерта, че тези показатели варират не само от държава до държава, а и от град до град.

„Например при офисите – поради феномена на работа от вкъщи, процентът на заети площи е все още относително висок в някои от големите градове и това въздържа инвеститорите да правят инвестиции в офиси“, показват наблюденията на експерта.

Като друг пример той даде индустриалните имоти. „Преди Covid те достигнаха пик на инвестиции и в момента инвеститорите не са убедени, че цените на тези активи са добри. През тази призма, докато се чакат по-добри лихви, те се обръщат към вложения в активи, които са нетипични – като например студентски общежития", отбеляза Киров. „Има голям недостиг в Европа на студентски общежития, които се отдават под наем. Предимството е, че когато се купи такъв актив, той е в контекст на пазарен недостиг и може да се приложи индексация. Всички тези активи са взаимосвързани“, посочи той.

Защо инвестиционните трансакции са едни от най-предизвикателните? Ще успеят ли ESG стандартите да сближат цените между търсене и предлагане? Защо две трети от купувачите на активи предпочитат те да направят ESG адаптацията? Как ще избегнат трусове малки регионални банки в САЩ заради заеми, които са обезпечени с офисни сгради с матуритет 2024-2025 г.? Къде е европейската посока при частните капитали?

Гледайте видео материала на Bloomberg TV Bulgaria, за да разберете какво е пазарното представяне на ЕМЕА.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
Chorbadzhiyski
преди 2 месеца
А имотния пазар да не би да се е сринал?!? Не знаех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: Скъсана_Ушанка Ти си Кух СКъсан pederaz .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 месеца
Вижте в Китай какво стана и сега какво става с имотите когато Централните банки започнат да облекчават лихвите .1.Сриват очакванията за цените ,пада инфлацията ,в Китай даже и дефлация имаме в момента .2.Вече след като са счупили всичко едва ,едва тогава свалят лихвите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 40
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
Хахааа, нова порция "експерти" - брокерчета и техните заклинания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
Naemate1
преди 2 месеца
Ей аман от брокерски мечти ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 месеца
Те и пазарите на акции очакваха понижение на лихввените проценти както и господина но всички Централни банки обявиха че такива не се очакват ,заради упоритата инфлация ,даже вече има и данни според които мже би ще се наложи ФЕД в Щатите да вдигне още лихвените проценти,Европейската банка заяви че също скоро няма да пипа лихвите и ще се ръководи от данните за инфлацията ,Австралия намекна че ще ги вдигне още ,Нова Зеландия също ,те бяха първите които ги вдигнаха сами си направете сметката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още