IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ напуска централата си във Франкфурт догодина

Централната банка ще се премести в друг небостъргач наблизо и вече няма да заема офиси до култовата скулптура "Евро"

17:25 | 13.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да напусне първоначалната си централа в центъра на Франкфурт догодина, като се сбогува с 40-етажния небостъргач Eurotower, който стана символ на пускането на единната валута преди 25 години, пише Financial Times.

Ходът означава, че ЕЦБ вече няма да заема офисите до култовата скулптура „Евро“, въпреки че след преместването 1700-те служители в банковия надзор ще се установят в близката кула Gallileo в края на следващата година.

Централната банка, която започна да мести много от служителите си от Eurotower в новата си централа, състояща се от две кули, в източната част на Франкфурт от 2014 г. Тя съобщи, че новата промяна е част от план за намаляване на „физическия и екологичния ѝ отпечатък“ чрез ограничаване на използването на енергия и на разходите.

Служителите в ЕЦБ имат право да работят от разстояние в около половината от работната седмица. Това означава, че офисите често са празни и банката се нуждае от по-малко площ. Тя ще намали броя на сградите, в които развива дейност във Франкфурт, от три на две, когато напусне и Japan Centre, друг небостъргач в центъра на града, през 2028 г.

От промяната ще се възползва English Theatre, най-големият англоговорящ театър в континенталната част на Европа, който използва сцена на приземния етаж в сградата Gallileo и беше застрашен от принудително преместване заради спор с Commerzbank, бившия основен наемател в сградата.

В сделка в последния момент през януари градските власти във Франкфурт приеха да преотдадат площите за English Theatre от собственика на сградата CapitaLand. ЕЦБ съобщи, че е приела театърът да се върне в сградата, след като тя бъде преустроена догодина.

Построена през 2003 г., 38-етажната сграда Gallileo е сходна по размер с Eurotower, но е по-модерна от първоначалната централа на ЕЦБ, която беше завършена през 1977 г. и има все по-голяма нужда от преустройство.

Eurotower е проектирана от архитекта Рихард Хейл и първоначално беше наета от търговската банка Bank für Gemeinwirtschaft, преди Европейският паричен институт, предшественикът на ЕЦБ, да я наеме през 1995 г.

14-метровата скулптура „Евро“ на площад „Вили Бранд", която се превърна в туристическа атракция и е притегателен център за протестиращи след създаването ѝ през 2001 г., няма да бъде засегната от решението на ЕЦБ.

Стоманената скулптура, която е осветявана през нощта, е собственост на Франкфуртския културен комитет, организация с идеална цел, която подкрепя европейската интеграция и ролята на града като финансов център. Тя обаче търси нов спонсор, който да покрива годишните разходи за поддръжка на стойност 200 хил. евро след провала на сделка миналата година с компания зад криптовалутата Caiz.

Председателят на комитета Манфред Пол заяви пред ежедневника Frankfurter Allgemeine Zeitung миналата година, че може да се наложи скулптурата да бъде разглобена или продадена на търг, ако не бъде намерен нов спонсор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още