IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двуцифрен ръст на наемите очаква британците в идните години

Разходите за нови наеми са се увеличили с почти една пета от началото на 2022 г.

09:57 | 08.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британските наематели са изправени пред двуцифрен ръст на разходите за наеми през следващите години, тъй като изстрелялите се нагоре лихви и търсенето на имоти прави осигуряването на дом по-трудно, предава Bloomberg.

Анализ на Resolution Foundation открива, че средният наем може да се повиши с 13% през следващите три години, засилвайки кризата с разходите за живот за все повечето наематели във Великобритания. Ръстът на разходите за наеми ще бъде много по-бърз от очаквания ръст на заплащането през периода, предупреждава организацията.

Анализаторите допускат по-голям натиск върху финансите на много британци, макар че инфлацията се забавя значително към целта на Английската централна банка (АЦБ) от 2%. Британските наематели включват най-вече по-младите поколения и са изправени пред допълнителен натиск, тъй като високите пазарни цени за нови наеми сочат по-високи разходи, когато договорите за наем трябва да се подновят.

Resolution казва, че разходите за нови наеми са се увеличили с почти една пета от началото на 2022 г., а предлагането на жилища под наем, излизащи на пазара, е доста под предпандемичните нива.

“Тези увеличения на новите наеми започват да се забавят, но сумата, която реално плащат наемателите, ще продължи да надхвърля тази, която печелят за няколко години напред, тъй като ще бъдат засегнати онези, които все още не са изложени на по-високи цени“, казва Кара Пачити, старши икономист в Resolution Foundation.

Британската жилищна криза е един от големите проблеми за по-младите гласоподаватели преди парламентарните избори, очаквани по-късно тази година. В Лондон много наематели не могат да си позволят депозит, за да се сдобият със собствено жилище.

Допълнителен натиск върху наемателите вероятно ще затвърди вероятността за слаби резултати за Консервативната партия на премиера Риши Сунак сред гласоподавателите, родени след началото на 80-те години на миналия век. Проучване на YouGov миналата седмица показа едноцифрена подкрепа за торите сред 18- до 24-годишните, като почти 60% от тези групи подкрепят лейбъристката опозиция.

Според Resolution Foundation скокът в разходите за наем ще нанесе сериозен удар върху семействата, тъй като делът на частните наематели почти се удвоява от 11% в края на 90-те години до почти 20% днес.

Фондацията свързва скока на наемите с възстановяването след пандемията и по-бързото нарастване на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още