IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в САЩ намаляват въпреки увеличеното предлагане

Сделките са намалели с 3,7% през март на годишна база

19:17 | 18.04.24 г.
Снимка: David Ryder/Bloomberg
Снимка: David Ryder/Bloomberg

Продажбите на вече притежавани жилища в САЩ са спаднали с 4,3% през март в сравнение с февруари до сезонно коригирана годишна стойност от 4,19 милиона единици. Това сочат данни на Националната асоциация на брокерите, цитирани от CNBC. Продажбите са били с 3,7% по-малко в сравнение с март 2023 г.

Покачващите се лихви по ипотечните кредити вероятно са основна причина за забавянето в сектора. Лихвите по ипотечните кредити останаха по-ниски през януари, в средния диапазон от 6% по популярния 30-годишен фиксиран заем. След това те се изстреляха по-високо през февруари.

Регионално продажбите са намалели навсякъде, с изключение на Севера, където са се увеличили с 4,2% на месечна база. Броят на сделките е спаднал най-сериозно на Запад - с 8,2%. Именно там цените са и най-високи.

„Въпреки че се възстановяват от цикличните спадове, продажбите на жилища са блокирани, тъй като лихвените проценти не се променят“, коментира Лорънс Юн, главен икономист на Националната асоциация на брокерите. „Сега има близо шест милиона повече работни места в сравнение с върховете преди Covid-19, което предполага, че на пазара би трябвало да има повече амбициозни купувачи на жилища.“

Наличността на имоти се е повишила с 4,7% на месечна база до 1,11 милиона жилища за продажба в края на март. На годишна база този показател скача с 14,4 на сто.

По-голямото предлагане обаче не е повлияло цените на жилищата. Средната цена на вече притежаван дом, продаден през март, е била 393 500 долара, което е ръст от 4,8% спрямо предходната година. Това е и най-високата цена за месец март. Годишното сравнение обаче е малко по-ниско от предходния месец.

В същото време идването на пролетта раздвижва жилищния пазар, като през третия месец от годината едно жилище е оставало на пазара само 33 дни в сравнение с 38 дни през февруари.

Инвеститорите се отдръпват леко, съставлявайки 15% от продажбите, в сравнение с 21% през февруари и 17% през март миналата година. Купувачите за първи път обаче се завръщат, като са били главно действащо лице в 32% от продажбите спрямо 26% през февруари и 28% предходната година.

Покупките изцяло с налични средства представляват 28% от продажбите, което е спад от 33% през февруари, но повишение от 27% в сравнение с година по-рано. Преди пандемията този дял обикновено се движеше около 20 на сто.

Лихвите по ипотечните кредити са се повишили и този месец, като средният лихвен процент по 30-годишните фиксирани облигации се движи около 7,5%, сочат данни на Mortgage News Daily.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още