IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилището от американската мечта все повече се отдалечава от ръцете на купувачите

78% от бъдещите купувачи на жилища в страната посочват финансови фактори като причина какво ги спира да направят покупка

13:08 | 24.04.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Притежаването на дом се смята за основен стълб в американската мечта, но повечето стремящи се към собствено жилище американци казват, че просто не могат да си го позволят, предава Fox News.

Ново проучване на Bankrate, представено в сряда, показва, че 78% от бъдещите купувачи на жилища посочват финансови фактори като причина какво ги спира да направят покупка.

Най-честите предизвикателства, посочени от респодентите са недостатъчни доходи (56%), следвани от твърде високи цени на жилищата (47%) и неспособност да си позволят високите първоначални вноски и разходи за затваряне на сделката (42%).

Резултатите излизат в момент, когато кризата с достъпността на жилищата в САЩ продължава да ескалира, без да се вижда краят ѝ.

Ипотечните лихви стигнаха 7% миналата седмица за пръв път тази година, а отделен доклад на Redfin показа, че комбинацията от стръмни ипотечни лихви и високи цени на жилищата са увеличили медианното месечно плащане за жилище до нов рекорд от 2775 долара – увеличение от 11% на годишна база.

Високите разходи отдалечават притежаването на жилище далеч от ръцете на много американци и оставят жилищния пазар в застой от месеци, тъй като много потенциални купувачи и продавачи са в изчакване достъпността да се подобри.

Според последното проучване на Bankrate почти 7 от всеки 10 американци казват, че са готови да предприемат поне една стъпка, необходима за намиране на жилище на достъпни цени.

44% от респондентите казват, че могат да намалят жилищното си пространство, а според 34 на сто биха се преместили в друг щат или купили жилище за ремонт.

Други 26% казват, че са готови да се преместят далеч от близките си, 24% биха обмислили да намерят съквартиранти или да живеят с други членове на семейството, а 20% биха се преместили в не толкова желан район. 17 на сто казват, че са готови да се преместят по-далеч от работата си.

„Притежаването на дом все още е в центъра на американската мечта, но достъпността е основна пречка за превръщането му в реалност“, казва главният финансов анализатор на Bankrate Грег Макбрайд. „Предвид общото покачване на цените на жилищата, наемите и разходите за застраховки, намаляването на жилищното пространство може да не доведе до пропорционално понижаване на разходите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още