IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До лятото на 2024 г. ще има нова директива за платежните услуги

Европейската агенция AMLA ще следи борбата с изпирането на пари и рискови банки и криптоактиви, коментираха промените в PSD3 експерти

19:19 | 05.10.23 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Петър Чобанов напомни, че PSD3 ще надгражда и прецизира разпоредбите по отношение на лицензирането и надзора на платежните институции. „Важен аспект в предложението за PSD3 е и предвиденото изменение на Директивата за окончателността на сетълмента в платежните системи и в системите за сетълмент на ценни книжа, с оглед предоставяне на директен достъп на небанковите доставчици на платежни услуги до всички платежни системи в ЕС“, добави той.

По думите му някои ключови промени, които се предлагат с PSR, са въвеждането на специален интерфейс за достъп до платежни сметки чрез отворено банкиране, както и на възможност за потребителите да управляват дадените от тях разрешения за достъп до техни финансови данни чрез т. нар. „табло за управление“.

„Предвидено е още задължение на доставчиците на платежни услуги да извършват допълнителна проверка за съответствие между получателя на кредитен превод и номера на сметката, посочени от наредителя, което ще повиши допълнително сигурността на дигиталните плащания“, обясни подуправителят.

Що се отнася до подготовката за влизането в еврозоната, която засяга сектора на плащанията, Петър Чобанов съобщи, че в БНБ се работи по няколко паралелно развиващи се проекта. 

„На първо място е миграцията към новата консолидирана платформа за TARGET услуги на Евросистемата, която вече осъществихме през март тази година с партньорите от банковата общност в България, „БОРИКА“ АД и „Централен депозитар“, напомни подуправителят. – Платформата TARGET е своеобразен гръбнак на финансово-пазарната инфраструктура на еврозоната и дава достъп едновременно до няколко услуги. Първата е услугата за извършване на паричен сетълмент в евро в реално време. Втората услуга е платформата за сетълмент на ценни книжа в евро TARGET2-Securities (T2S), която предлага общоевропейски сетълмент – паричен и на ценни книжа, с пари в централна банка. Третата услуга в TARGET е TIPS, която осигурява достъп до незабавни плащания в евро.“

Подуправителят обърна внимание на проекта за миграция на бюджетните плащания към стандартите на Единната зона за плащания в евро (SEPA), който се финализира в момента и се очаква да доведе до цялостно оптимизиране и ускоряване на процеса на банково обслужване на бюджета. По този начин миграцията на клиентските кредитни преводи в левове към стандартите на Единната зона за плащания в евро може да се смята за приключила, в резултат на което клиентските кредитни преводи вече могат да се изпълняват за по-малко от час. Незабавните кредитни преводи, които се изпълняват в рамките на 10 секунди, вече се предлагат в левове и достижимостта е до над 90% от клиентските сметки в страната.

Ръководителят на управление „Банково“ на БНБ потвърди, че с бързи темпове напредва и проектът за присъединяване на оперираната от „БОРИКА“ платежна система BISERA7-EUR към услугата на Евросистемата за сетълмент на незабавни преводи в евро TIPS, с което ще се осигури възможност за банките в страната да предлагат и незабавни преводи в евро. По този начин ще се осигури достижимост за изпълнение на клиентски SEPA кредитни преводи в евро в Единната зона за плащания в евро до над 4800 доставчици на платежни услуги във всички страни от SEPA зоната при прилагане на предплатен модел с непрекъснат сетълмент, с което ще се намали времето за извършване на кредитните преводи в евро.

Нова европейска агенция за контрол и надзор

„С два законодателни пакета се занимава ЕК  в борбата с прането на пари“, съобщи във видеовръзка с конференцията Ева-Мария Попчева, член на Европейския парламент, заместник-председател на Koмисията ECON в ЕП. "Създава се нов надзор с Европейската агенция AMLA за контрол и надзор на 40 европейски финансови институции. Законът за листване ще окаже голям ефект за финансовата индустрия в Европа и България, защото ще улесни достъпа на малки и средни предприятия (МСП) до капиталовите пазари."

Тя потвърди, че има съгласие в ЕК проспектите преди излизане на борсата да са с по-малък лимит – до 350 страници. Проучване в ЕС от 2010 до 2020 година показва, че само 4% от малките и средните предприятия са набрали капитал от борсата, а в България това финансиране е дори по-малко.

Повече AI във финансовите решения

Ева Майдел, член на Европейския парламент, засегна темата за навлизането на изкуствения интелект при финансовите решения. Целта, според нея, е да се намери баланс, с който да се защитят потребителите и да се улесни навлизането на иновации. Евродепутатът е на мнение, че технологичната индустрия може много да научи от финансовата във важна сфера като законодателните пясъчници – инструмент за тестване на технологиите в бизнеса за МСП.

В дискусия за ефектите от промените в начините на банкиране и новите заплахи от измами Светослав Димитров, съучредител и член на борда на директорите на Българската финтех асоциация, отбеляза, че България е регионален хъб на Балканите и нашите компании са добре позиционирани не само в Европа, но и по света, като страната ни разполага с добре изградена екосистема.

Да избягаш с парите за 10 секунди

Горан Ангелов, основател и изпълнителен директор на  Ай Би Ес (IBS) България, смята, че скоростта при разплащанията означава измамите да се вършат по-бързо и по-трудно да се връщат парите. Той предупреди за нови рискове за потребителите, но е убеден, че регулаторите вземат мерки, инвестират в хора, а АI работи по-добре, където има естествен интелект. По думите му измененията в регулациите ще се насочват към борба с трансакционния срок, като се сложат инструменти за контрол над контрола.

Мердихан Исмаилов, главен дигитален и информационен директор на IRIS Solutions, подчерта, че след PSD3 ще се наложи БНБ да промени насоките към банките при отвореното банкиране, след като все повече стартъпи и финтех го използват. При анализ на поведението на клиент с няколко сметки ще се преценява дали трансакцията е измамна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

Финанси виж още