IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източноевропейските страни разширяват намесата си, за да защитят валутите си

Войната в Украйна дестабилизира валутите, когато поредица от повишения на лихвите подкрепяше перспективите пред тях

19:30 | 04.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Страните членки на Европейския съюз (ЕС) от Източна Европа засилват намесите си на пазара, за да защитят валутите си от разпродажби, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна, предава Bloomberg.

Чешката централна банка продаде чуждестранна валута на пазара в петък, присъединявайки се към централната банка в Полша, която се намеси за трети път тази седмица, съобщават запознати с трансакциите източници. В същото време унгарският форинт се срина до рекордно дъно спрямо еврото въпреки повишаването на лихвите в четвъртък.

Активите в региона, особено ликвидните необвързани валути в най-големите икономики, са уязвими към нагласите за избягване на риска, които доминират на световните пазари, откакто Русия беше ударена със санкции заради войната си в Украйна. Само рублата е поевтиняла повече от форинта, кроната и злотата след нашествието.

Войната дестабилизира валутите, точно когато поредица от повишения на лихвите подкрепяше перспективите пред тях, коментира Пьотър Матис, анализатор в компанията InTouch Capital Markets.

„Източноевропейските централни банки предприеха решителни мерки да повишат лихвите в отговор на галопиращата инфлация. Ако не беше войната в Украйна, валутите в региона вероятно щяха да продължат да засилват позициите си“, допълва Матис.

Централните банки в региона имат твърда валута за продаване, след като натрупаха значителни резерви от продължаващите над десет години парични преводи от ЕС и силния растеж, начело с резерва от 175 млрд. долара на Чехия, който може да покрие вноса за над една година.

Определян от централни банкери в Прага като „огромен“, резервът е наследство от тавана в швейцарски стил върху валутата в страната от последното десетилетие, когато ръководителите на централната банка опитаха да запазят кроната слаба, продавайки местната валута на пазара. Чешката национална банка съобщи в петък, че прибягването до резерва „в настоящата изключителна ситуация е напълно оправдано“.

Кроната напредна с 0,9% след съобщението и не успя да задържи част от ръста си по-късно, като се търгуваше на ниво от 25,74 крони за евро към 14,17 ч. в Прага. Чешката национална банка съобщи, че няма да публикува подробности за намесите на пазара.

Намесите в Полша спряха само за кратко спада на злотата, като валутата отслабна с 0,8% спрямо еврото до 4,853 злоти. Форинтът изгуби 2,9% от стойността си и днес се търгува със спад от 1,6% до 386,7 форинта за евро.

Унгарската централна банка съобщи, че като правило не коментира потенциални намеси в обменния курс. Тя обаче заяви в комюнике от 1 март, че е „готова да се намеси с всички елементи в инструментариума си, за да гарантира стабилността на местните финансови пазари“.

Макар че Полша, Унгария и Чехия в исторически план рядко се намесват на валутните пазари, страни членки на ЕС като Румъния и Хърватия, както и Сърбия, която е извън съюза, имат управлявани плаващи режими, при които централните банки купуват и продават на пазара, за да поддържат стабилността на местната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още