IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси записаха сесия на червено

Инвеститорите осмисляха данните за бизнес активността в еврозоната и поскъпването на суровия петрол

19:58 | 23.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските борсови индекси записаха понижения във вторник, когато инвеститорите осмисляха нова порция макроикономически данни за еврозоната и пореден ръст в цената на суровия петрол, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 изтри 0,42% от стойността си, или 1,82 пункта, падайки до ниво от 431,35 пункта. Акциите на компаниите, заети в сектора на здравеопазването, както и на тези, заети в медиите и комуникациите, поведоха губещите, като и двете групи записаха понижения от по около 1,6 на сто. Междувременно петролните и газовите акции поскъпнаха с 3,1 на сто.

Германският бенчмарк DAX намаля с 0,27%, или 36,34 пункта, до 13 194,23 пункта.

Френският показател CAC40 се понижи с 0,26%, или 16,62 пункта, до 6362,02 пункта.

Във Великобритания измерителят FTSE100 записа спад от 0,61%, или 45,68 пункта, до 7488,11 пункта.

Референтните цени на природния газ в Европейския съюз (ЕС) се увеличиха с 13% през последното денонощие, след като стана ясно, че ключов тръбопровод - доставящ петрол от Казахстан през Русия и в Европа - ще прекъсне за кратко работата си. По-рано Русия заяви, че ще спре доставките на газ към Европа за три дни в края на месеца поради непланирана поддръжка на основния газопровод "Северен поток 1".

Еврото поевтиня под паритет с щатския долар, записвайки 20-годишно дъно. Последно единната европейска валута се търгуваше срещу 0,998 щатски долара.

По-рано през деня стана ясно, че икономическата активност в еврозоната се е свила за втори пореден месец през август. Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната е спаднал до 49,2 пункта през август от 49,9 пункта през юли.

Инвеститорите са в очакване на изказването на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, който ще говори по време на икономически симпозиум в петък.

Във вторник членът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета предупреди, че европейският регулатор трябва да е внимателен с последващите лихвени повишения на фона на задаващата се рецесия, която може да облекчи инфлационния натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още