IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Панета от ЕЦБ: Банката трябва да е внимателна с лихвените повишения

Задаващата се рецесия в еврозоната може да облекчи инфлационния натиск, смята централният банкер

18:42 | 23.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да бъде внимателна с последващи лихвени повишения, тъй като задаващата се рецесия може да облекчи инфлационния натиск, което ще намали необходимостта от действия от страна на централните банки. Такова мнение изрази членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета, цитиран от Ройтерс.

През юли регулаторът одобри първото си лихвено увеличение от 11 години насам, като изненада с голям ястребов* ход в раззмер на 50 базисни пункта (б.п.), или двоен размер на първоначално сигнализирания месец по-рано.

Следващото заседание предстои през септември, когато има очаквания, че ЕЦБ отново ще вдигне лихвите поради опасения, че инфлацията - вече наближаваща двуцифрен размер - има риск да се вкорени и да се превърне в трудно разрушима спирала от цени - заплати.

"Може да трябва да променим нашата парична позиция допълнотелно, но ...трябва да сме напълно наясно, че вероятността от рецесия нараства", каза Панета по време на финансова конференция в Милано.

Според него лихвите, изгладени спрямо инфлацията, "не са толкова далеч" от нивото, смятано за неутрално - тоест такова, което нито стимулира, нито забавя растежа.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още