IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ няма намерение да променя хода на паричната политика

Изабел Шнабел и Мартинс Казакс прогнозират ново увеличение на лихвите на фона на продължаващото ускоряване на инфлацията

11:31 | 18.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква политиката на лихвени повишения да продължи на фона на ускоряващата се инфлация. Такива коментари направиха двама от представителите на банката – Изабел Шнабел и Мартинс Казакс.

Според управителя на Латвийската централна банка Мартинс Казакс „в момента виждаме, че инфлацията е недопустимо висока, в Латвия е над 20%“.

„Паричната политика от миналия декември стана по-ограничителна: в началото свивахме програмите за подкрепа и през последните няколко месеца също значително увеличихме лихвените проценти и ще продължим да увеличаваме лихвените проценти, като целта е да не позволим инфлацията“ да се укрепи, каза той в интервю за латвийската телевизия TV3, цитиран от Bloomberg.

Според него много по-болезнено би било да се остави инфлацията да се ускори.

„За борба с инфлацията са нужни също фискална политика и структурна политика“, допълни той.

От своя страна, членът на борда на ЕЦБ Изабел Шнабел посочи, че прогнозите за инфлацията в еврозоната не са се подобрили след юлското увеличение на лихвите, намеквайки, че тя подкрепя ново увеличение следващия месец, независимо от увеличаването на риска от рецесия.

„През юли решихме да увеличим лихвите с 50 базисни пункта, защото бяхме притеснени за инфлационните прогнози“, каза тя в интервю за Ройтерс. „Притесненията, които имахме през юли, не са се облекчили… Не смятам, че тази прогноза се е променила фундаментално“, допълни тя.

Ново увеличение на лихвите през септември е почти сигурно, като ръководството на банката е разколебано между 25 и 50 базисни пункта повишение. Коментарът на Шнабел говори, че тя по-скоро би подкрепила по-голямо увеличение.

Пазарите повишават залозите за вдигането на лихвите през последните седмици със засилването на натиска от ускоряващата се инфлация. Очакванията сега са за 55 пункта ръст през септември и общо 118 базисни пункта до края на годината.

Шнабел също така посочи, че не изключва, поне в краткосрочен план, ускорение на инфлацията. „Този инфлационен натиск вероятно ще остане с нас за известно време; той не изчезва бързо“, коментира тя и допълни: „Ще отнеме време, преди инфлацията да се върне обратно на 2%“, допълни тя.

И макар инфлацията да се очаква да се забави рязко през идните години, то Шнабел отбеляза, че прогнозите на ЕЦБ са били погрешни през последните тримесечия, така че данните от фактическия растеж трябва да получат по-голяма тежест при решенията за паричната политика.

Шнабел коментира и рисковете от рецесия, като според нея има силни сигнали за забавяне на растежа. „Не бих изключила да влезем в техническа рецесия, особено ако енергийните доставки от Русия бъдат нарушени още“, каза Шнабел.

„Рисковете в посока надолу също се увеличиха заради допълнителни сътресения от страна на доставките, причинени от суша или ниски нива на водите в ключови реки“, каза тя. „Изглежда, че от големите страни в еврозоната Германия ще бъде ударена най-силно“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Myrrr_Diva
преди 1 година
След това сриване спрямо долара, май под 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още