IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дьо Гало: Инфлацията в еврозоната ще се задържи висока и догодина

Поскъпването трябва да отслабне до 2024 г., каза управителят на Френската централна банка

10:47 | 09.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в еврозоната би трябвало да остане висока и догодина, но е редно да бъде понижена до целта около 2% до 2024 г. Такова мнение изрази членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) и ръководител на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Ройтерс.

В коментар за бизнес радиото BFM той предупреди френските банки да разполагат с големи капиталови резерви.

Ден по-рано ЕЦБ одобри безпрецедентно лихвено увеличение в размер на 75 базисни пункта (б.п.), като сигнализира за последващи ходове на затягане на паричната политика. Това бе най-голямото увеличение в историята на ЕЦБ, ако не се вземе предвид техническата корекция в седмиците малко след началото на паричния съюз.

Сред инвеститорите и анализаторите нямаше заблуда, че регулаторът ще предприеме още една голяма крачка в посока на парично затягане, след като инфлацията в еврозоната достигна 9,1% на годишна база през август. Въпросът обаче беше голяма голяма ще е "базуката" на банката.

С това увеличение ЕЦБ се присъедини към над 40 централни банки по света, в т.ч. Федералният резерв на САЩ,  които одобриха повишения от по 75 б.п. в опит да озаптят галопиращата инфлация.

След заседанието управителят Кристин Лагард каза, че банката все още е далеч от т. нар. неутрално равнище на лихвата - такова, което нито стимулира, нито ограничава растежа. "Това, което знам днес, е, че нулевото равнище не е неутрално и че не се намираме на неутрално равнище. Насочили сме се в тази посока. Това ще отнеме допълнително парично затягане на следващите заседания, като темпът и размерът ще се определят от заседание на заседание и на база данните, които получаваме", каза Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
Repoman
преди 1 година
Инфлацията няма да си отиде докато не се нулират всичките напечатани милиарди евро от ЕЦБ през последното десетилетие. Лихвите ще трябва да доближат инфлационните нива като проценти за да може да се ограничи раздутото потребление в ЕС. Трябва да се въведе дисциплина, а не като сега. Младите наши дни като започнат работа на 20г. и първата им работа е да вземат потребителски кредит за кола и харчене, никой не си и помисля че трябва да спестява, защото няма да работи до смъртта си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още