IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският бизнес рефинансира облигациите си с рекордни разходи

Разликата, която фирмите трябва да платят, ако продадат облигации сега, в сравнение с купоните по съществуващия им дълг, достига 250 базисни пункта

10:40 | 28.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските компании, които трябва да рефинансират облигации, никога не са били изправени пред толкова високи разходи, пише Bloomberg. 

Разликата, която те трябва да платят, ако продадат облигации сега, в сравнение с купоните по съществуващия им дълг, е нараснала до 250 базисни пункта - най-високата стойност в историята на индекса на Bloomberg, който следи деноминирани в евро облигации с инвестиционен рейтинг от 1998 г. насам. С други думи, компаниите трябва да платят допълнителни 2,5 млн. евро за всеки 100 млн. евро, които вземат назаем.

Това създава на компаниите главоболие, каквото вероятно не са очаквали, във време, когато веригите за доставки все още са обтегнати, разходите растат, а икономиките по света се доближават до рецесия. И насред всичко това се оформи енергийна криза, предизвикана от войната на Русия в Украйна, която носи голяма несигурност предвид плана на президента Владимир Путин за увеличаване на разходите за отбрана.

„Корпорациите навлизат в този труден период от силна позиция, но скоростта и големината на разходите за финансиране наистина сочат към значително увеличение на дефолтите, макар и от много ниска база“, коментира Даниел Ендер, кредитен анализатор в Actiam NV, която контролира около 22 млрд. евро. „Неизпълнението на задълженията вероятно ще се увеличи от исторически минимуми до над дългосрочната им средна стойност.“ 

Над една четвърт от приблизително 750-те емисии облигации в евро с неинвестиционен рейтинг (junk), включени в индекса на Bloomberg, се търгуват на занижени нива в сравнение със само две в края на миналата година. Стратезите на ING Bank NV очакват годишният процент на неизпълнение да нарасне до около 5,6% в Европа от под 2% в момента.

Разходите за рефинансиране са рекордни. Графика: Bloomberg Разходите за рефинансиране са рекордни. Графика: Bloomberg

Разширяващият се спред е удар за пазара, на който разходите за рефинансиране бяха по-ниски през по-голямата част от последното десетилетие. В началото на годината новите облигации бяха с около 90 базисни пункта по-евтини от съществуващия непогасен дълг. Мащабът на скока тази година е различен от всичко, което пазарът е виждал досега. Скокът с 339 базисни пункта от началото на 2022 г. до петък (23 септември) е доста по-голям от 100-те базисни пункта над последния рекорд, поставен през 1999 г., сочи индексът. 

И като се има предвид, че Европейската централна банка, както и много други централни банки по света, далеч не са близо до прекратяване на борбата си с инфлацията, разходите за рефинансиране ще продължат да растат. 

По-голямата част от съставните части на индекса са корпоративни облигации, емитирани от фирми в еврозоната, като малко под 10% са британски. 

Компаниите, които все пак решат да рефинансират своите облигации, ще се срещнат с пазар, който има ясно изразено предпочитание към най-сигурните кредити и изисква значителни допълнителни разходи. От 138 синдикирани облигационни транша, продадени в Европа през септември, 96% са с инвестиционен клас. Същевременно средната комисиона за нови емисии, която са платили, за да сключат сделките си, е около 12 базисни пункта - приблизително три пъти повече от премията по това време миналата година, сочат данни, събрани от Bloomberg. 

„Влошаването на основите теоретично трябва да доведе до по-голямо разширяване на спредовете“, пишат в бележка стратезите Тимъти Рахил и Йерун ван ден Брук. „Очакваме да видим повече слабост и нестабилност на кредитните пазари в бъдеще.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още