IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към първо седмично поскъпване от пет седмици

В същото време обаче и двата основни сорта вървят към спад за тримесечието

09:13 | 30.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола остават почти без промяна в петък, но се насочват към първия си седмичен ръст от пет седмици насам, подкрепени от по-слабия долар и възможността ОПЕК+ да договори намаляване на добива, когато се срещнат на 5 октомври, съобщава CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол се повишават с 2 цента, или 0,02%, до 81,25 долара за барел, след като се понижиха с 82 цента в предишната сесия.

Фючърсите върху сорта Брент са нагоре с 5 цента, или 0,06%, до 87,23 долара за барел, губейки 83 цента в предишната сесия.

И двата сорта са напът да отбележат около 3% ръст за седмицата, което би било първото им седмично увеличение от август насам, след като удариха 9-месечно дъно по-рано тази седмица.

За септември като цяло сортът Брент върви към спад от 8%, отбелязвайки понижение за четвърти месец.

През третото тримесечие цената на сорта се е сринала с 23%, което би било първата тримесечна загуба от четвъртото тримесечие на 2021 г. насам.

Спадът на WTI за септември ще бъде около 9%, което също е четвърто месечно понижение, а за тримесечието – от 23%. Това е първият спад за тримесечието от периода до края на март 2020 г., когато Covid-19 удари търсенето.

Според анализаторите пазарът явно е открил дъното. Очаква се предлагането да се затегне, тъй като Европейският съюз ще забрани вноса на руски петрол от 5 декември. Ключовото неизвестно обаче е с колко ще се свие търсенето, докато световният растеж се забавя на фона на агресивното затягане на лихвените проценти.

„В основата си все още смятам, че цените вероятно ще се повишат оттук нататък със затягането на санкциите срещу Русия и с ниските световни запаси на суров петрол, както и със спада на доставките от стратегическия резерв на САЩ“, казва анализаторът по суровините на National Australia Bank Бейдън Мур.

„Очаквам, че ОПЕК е добре позициониран да управлява предлагането, за да компенсира рисковете пред търсенето“, казва той.

„Влошаващите се перспективи за търсенето на суров петрол няма да позволят на петрола да поскъпне, докато търговците не се уверят, че ОПЕК+ ще намали добива на срещата на 5 октомври", казва Едуард Моя, старши анализатор в OANDA, в бележка за клиентите си.

Водещите членове на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, известни под общото име ОПЕК+, са започнали да обсъждат намаляване на добива преди срещата си следващата сряда, казват трима източници за Ройтерс.

Влошаващите се перспективи за търсенето на суров петрол няма да позволят на петрола да поскъпне, докато търговците не се уверят, че ОПЕК+ ще намали добива.
Едуард Моя
старши анализатор в OANDA

Русия може да предложи намаляване от до 1 млн. барела на ден, казва източник, запознат с руското мислене, по-рано тази седмица.

Цените на петрола бяха подкрепени и от спад в цената на долара от 20-годишните върхове по-рано тази седмица. По-слаба зелена валута прави деноминирания в долари петрол по-евтин за купувачите, държащи други валути, подобрявайки търсенето на суровината.

* Данните са актуални към 9:55 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още