IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът започва седмицата на червено заради опасенията за затегнати доставки*

И двата основни договора достигнаха най-високите си стойности от 30 август по-рано през сесията

09:45 | 10.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола тръгнаха надолу в първия ден от седмицата, след като по-рано достигнаха 5-седмичен връх. Миналата седмица пазарът се възползва от силното поскъпване на фона на очакванията за затегнати доставки след решението на ОПЕК+ и преди ембаргото на ЕС върху руския петрол, съобщава CNBC.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 67 цента, или 0,68%, до 97,25 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 64 цента, или 0,69%, до 92 долара за барел.

И двата договора достигнаха най-високите си стойности от 30 август по-рано през сесията, но не успя да задържи ръстовете на фона на слабата търговия в Азия. Борсите в Япония и Южна Корея са затворени заради празници.

Брентът и WTI отбелязаха най-големия си процентен ръст от март насам миналата седмица, след като Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, включително Русия, известни като ОПЕК+, се договориха да понижат добива с 2 млн. барела на ден.

Свиването на добива, което се случва преди ембаргото на ЕС върху руския петрол, ще притисне предлагането на вече затегнатия пазар. Европейските санкции върху руския суров петрол и петролните продукти ще влезе в сила през декември и февруари съответно.

„Съкращаването очевидно е бичи“, казват анализатори на ING в бележка.

„Очевидно има обаче много друга несигурност на пазара, включително как руските доставки на петрол ще се развият заради забраната на ЕС и ценовото ограничение на Г-7, както и перспективите пред търсенето предвид влошаващата се макрокартина“, се казва още.

Анализатори в банки и брокерски къщи повишиха прогнозите си за цената на петрола и очакват сортът Брент да поскъпне над 100 долара за барел през следващите месеци.

Възможно разхлабване на ограниченията около Covid-19 в Китай през четвъртото тримесечие и през 2023 г. може да насочи търсенето на петрол към възстановяване и да предложи допълнителна подкрепа на цените на петрола, казва анализаторът на CMC Тина Тенг.

* Информацията е актуална към 9:18 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още