fallback

Дьо Гало: ЕЦБ не трябва да спира с лихвените повишения, докато инфлацията не достигне връх

Не сме далеч от неутралното лихвено равнище, отвъд което затягащият темп може да бъде евентуално по-бавен, увери централният банкер

12:30 | 07.11.22 г. 2

Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да спира с лихвените повишения, докато не стане ясно, че инфлацията е достигнала своя връх. Такова мнение изрази централният банкер на Франция и член на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало в интервю за The Irish Times, цитирано от Ройтерс.

От юли насам ЕЦБ повиши лихвите с общо 200 базисни пункта (б.п.), с което лихвата по депозитите достигна 1,5%, или най-високото си ниво от 2009 г. насам.

„Не трябва да спираме с лихвените увеличния, докато инфлацията не достигне своя връх“, каза Дьо Гало в понеделник.

Миналата седмица предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната е достигнала 10,7% през октомври, или над пет пъти над целевото равнище на банката.

Бързото парично затягане в опит да се озаптят тези ценови движения доближи ЕЦБ до достигането на неутралното лихвено равнище – тоест такова, което нито стимулира, нито ограничава икономическия растеж.

„Не сме далеч от неутралното ниво, отвъд което нашият темп на затягане може да бъде по-гъвкав и евентуално по-бавен“, прогнозира управителят на Френската централна банка.

За тази година остава още едно заседание на ЕЦБ през декември, като очакванията на пазарите са регулаторът да се върне на ходове от по половин процентен пункт, след като в последните два месеца повиши лихвите с по 75 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:30 | 07.11.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още