IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия преизбра сегашния си централен банкер за нов 5-годишен мандат

Стабилността е от първостепенно значение за централната банка, каза финансовият министър на страната

14:03 | 08.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Нова Зеландия обяви във вторник, че е избрала сегашния си управител Ейдриън Ор за нов петгодишен мандат начело на ведомството, който да започне в края на март 2023 г., пише Ройтерс.

Финансовият министър на страната Грант Робъртсън коментира, че повторното избиране е станало след единодушна препоръка от борда на банката.

„На фона на световните условия това също така е време, в което стабилността и приемствеността са от първостепенно значение за банката“, каза Робъртсън.

В четвъртък предстои ведомството да публикува свой доклад за решенията на паричната политика от последните пет години, заедно с два независими анализа на тези решения.

Последните данни показаха, че инфлацията в страната е останала близо до 32-годишния си връх през третото тримесечие, подсилвайки залозите, че централната банка ще продължи с агресивното покачване на лихвите. Годишната инфлация се е забавила леко от 7,3% през второто тримесечие до 7,2% през третото.На тримесечна база инфлацията се е ускорила до 2,2%, надминавайки медианните очаквания за 1,5% ръст.

Централната банка на Нова Зеландия не очаква инфлацията да се върне към целевия диапазон от 1-3% преди средата на 2024 г., макар че покачва основната лихва с рекорден темп. За последната година регулаторът е увеличил лихвата с 3,25 процентни пункта, като одобри пет поредни увеличения от по половин процентен пункт тази година - най-агресивното парично затягане, откакто бе въведена лихвата през 1999 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още