fallback

ЕЦБ: Банките трябва да се подготвят за ръст на лошите заеми

Поскъпване с 10% на издръжката на живот ще свие с 20% покупателната способност на най-бедните домакинства

19:46 | 15.11.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Банките в еврозоната може да отчетат ръст в проблемните заеми, докато ускоряващата се инфлация и покачващите се лихви свиват доходите на домакинствата, особено сред най-бедните в блока, предупредиха от Европейската централна банка (ЕЦБ) във вторник, цитирани от Ройтерс.

На фона на инфлацията в Европа, която достигна двуцифрено равнище през октомври, домакинствата "изгарят" спестяванията си, докато ръстът на заплатите все още не може да настигне този на цените.

"Симулираното въздействие върху качеството на активите на банките от края на 2022 г. е съществено макар и лошите заеми да са на исторически ниски нива, с низходяща оценка за ръст на дела на лошите заеми с 80 базисни пункта", предупреждават от ЕЦБ. Последните данни показаха, че делът на лошите заеми е 2,35% в края на второто тримесечие.

Според проучването на ЕЦБ банките в Италия, Португалия, Гърция и Кипър може да преминат през най-големия ръст на този тип заеми, докато Франция, Ирландия и Люксембург може да са сред страните, които ще се представят най-добре.

Проблемът е свързан почти напълно с домакинствата с ниски доходи, тъй като ръст от 10% на базисната издръжка на живот би могъл да доведе до 20% спад в покупателната им способност спрямо 5% спад за домакинствата със средни доходи.

Проблемът обаче е малко вероятно да е систематичен, тъй като домакинствата с ниски доходи имат дял от едва 13% от банковите задължения на домакинства в еврозоната. За сравнение - домакинствата с високи доходи са с дял от 70%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 15.11.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още