IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция повиши лихвите до 14-годишен връх

Ако инфлацията се вкорени при ценообразуването и формирането на заплатите, ще е необходим силен отговор от паричната политика, предупреди централната банка

15:55 | 24.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведската централна банка (Riskbank) увеличи лихвите със 75 базисни пункта (б.п.) в четвъртък, като сигнализира, че ще е необходимо още затягане, за да се забави инфлацията, дори на фона на прогнозите за икономически спад, съобщи Bloomberg.

В своето последно решение като управител Стефан Ингвес и колегите му повишиха лихвата до 2,5% - най-високото ниво от 2008 г. Повечето икономисти очакваха този ход. Освен това централните банкери завишиха и своите инфлационни прогнози за следващата година, но понижиха тези за икономическия растеж.

„Прогнозите показват, че лихвата вероятно ще бъде увеличена допълнително в началото на следващата година и тогава ще бъде малко под 3%“, посочват от регулатора в свое изявление. Рискът „сегашната висока инфлация да се вкорени все още е значителен и е много важно паричната политика да реагира, за да гарантира, че инфлацията ще отслабне“.

Централните банкери обаче трябва да забавят инфлацията в деликатен за страната момент. Инфлацията се забави през октомври, когато ръстът в цените на електроенергията също стана по-умерен, но базисният показател достигна нов 30-годишен връх.

„Ако инфлацията се вкорени при ценообразуването и заплатите, ще е необходим силен отговор от паричната политика“, предупреждават централните банкери.

Прогнозите на регулатора предвиждат инфлация от средно 5,7% през 2023 г., когато се очаква икономически спад от 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още