IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте броят на фалиралите компании в Швеция

Засега връзката с високите цени на електроенергията не е видима, сочат анализатори

14:45 | 01.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През септември 635 компании в Швеция са банкрутирали. Това е най-големият брой от май 2020 година, тоест от началото на пандемията от коронавируса, и се повишава с 38% спрямо септември 2021 година, пише Bloomberg. Агенцията отбелязва, че бизнесът в страната беше засегнат от растящите цени и политиката по повишаване на лихвите на централната банка в опит да ограничи инфлацията.

Според анализите на шведската кредитна агенция UC броят на компаниите във фалит се повишава в 9 от 10 наблюдавани икономически сектора. Това засилва опасенията за рецесия в повечето държави на Скандинавския полуостров.

Според Йохана Бломе, икономист в UC, страната е изправена в пълна сила пред ефектите от  "перфектната буря", в която се комбинират ефектите от войната в Украйна, инфлацията, високите лихви и цени на енергоресурсите.

Анализаторите обаче отбелязват и факта, че цените на електроенергията са по-високи в южните части на страната, но несъстоятелността при бизнеса се увеличава по-скоро в северните региони. Засега няма ясна връзка между поскъпването на електроенергията, но и очакванията ефектите за малкия бизнес да станат видими през зимата, още повече че процедурата по обявяването на банкрут отнема известно време.

Броят на филиралите компании в сектор "Търговия на едро" се увеличава със 72% през септември на годишна база, при хотелиерите и ресторантьорите увеличението е от 66 на сто, а при търговците на дребно - с 45 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още