IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Алексиев: Планираме да продължим експанзията на "Сирма" и в други балкански държави

Изпълнителният директор на дружеството коментира последните консолидирани финансови отчети

11:42 | 30.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

На 29 ноември 2022 година „Сирма Груп Холдинг“ АД оповести своите консолидирани финансови отчети за периода, завършващ на 30 септември 2022 година. Във връзка с това изпълнителният директор на дружеството Цветан Алексиев отговаря на въпроси по темата.

- Г-н Алексиев, в началото на септември бе финализирана сделката по продажба на мажоритарния пакет от акции в "Сирма Ей Ай". Каква беше причината за продажбата и виден ли е вече фининансовият резултат?

"Сирма Ей Ай" е продуктова компания, която изисква все по-съществени инвестиции в развойна дейност и маркетинг и продажби на своите продукти. Това е необходимо, за да може дружеството да се конкурира с продуктите на Amazon, Microsoft, Oracle и други по-малки, но добре финансирани конкуренти. Всеки един от знайните ни конкуренти е инвестирал през последните 5 години поне 200 млн. долара в развитие на технологията си. Подобен темп на инвестиции не е по силите за "Сирма". Така ние рискуваме да изгубим създадената вече стойност в тази компания, още повече в ситуация на генерално падащи оценки на продуктовите компании по света.

Въпреки относително не големите си инвестиции "Сирма Ей Ай" все пак разполага с отлична технология, глобално разпознаваеми продукти и, не на последно място – знакови клиенти.

Това са двете основни причини, които мотивираха нашето желание да продадем собствеността си в "Сирма Ей Ай".

Добре подбраният момент за продажба ни помогна да постигнем добра цена в сделката. Все пак не успяхме да възстановим пълната инвестиция на "Сирма Груп Холдинг", подкрепена и от Европейския съюз, в "Сирма Ей Ай" през последните 20 години. Сделката по продажба на мажоритарния пакет бе много трудна и преговорите дълги, но резултатът е наличие на значителен финансов ресурс, който да подхрани стратегията за растеж на Групата.

Цветан Алексиев
Сирма

Цветан Алексиев е главен изпълнителен директор на Sirma Group Holding. Той започва работа в „Сирма“ като софтуерен инженер през 1993 г. Завършил е магистърска степен по “Компютърни системи” в Техническия университет София. Преди присъединяването си към фирмата работи като фрийленсър за различни научно-изслeдователски проекти,  включително софтуер за Българската космическа програма, инсталации за йонно азотиране, високотемпературни пещи, медицински съоръжения и др.

След присъединяването си към компанията Алексиев преминава през различни позиции  – ръководител на екип, мениджър проекти, ръководител на отдел. Той има водеща роля в създаването на „Сирма Солюшънс“, „Сирма Медия“, „Сирма Бизнес Кансълтинг“, „Датикум“ и придобиването на „Сирма АйТиТи“.

От 2002 г. става изпълнителен директор на СГХ АД, преименувано по-късно в „Сирма Груп Холдинг“ АД. Той инициира преструктурирането на „Сирма“ в холдингова организация и префокусирането на дейността от чисто сървис ориентирана компания към холдингова структура, която управлява инвестиции в различните бизнеси на групата, инкубира и създава нови продукти и услуги, привлича инвестиции и придобива нови компании. 

През 2015 г. Цветан Алексиев инициира и извежда до успешен край кампанията по първичното публично предлагане на акции „Сирма Груп Холдинг“ на Българската Фондова Борса, дружеството е сред първите технологични публични компании, чиито акции са търгувани на БФБ.

С Алексиев разговаряме за пътя на компанията през нейните 30 години, за предизвикателствата и възможностите, за конкретните бизнес цели и за цялостната бизнес среда за IT сектора у нас. 

- Как се отрази тази продажба на финансовото състояние на "Сирма Груп Холдинг" АД?

Счетоводно сделката се отрази като загуба, а като паричен поток – изключително положително. От една страна, ни позволява да сме по-спокойни за очакваните неблагоприятни икономически събития, а от друга - ни дава възможност да продължим да растем дори и при затруднена конюнктура.

Пряката ни счетоводна загуба от сделката е 6,5 млн. лева. В допълнение трябваше да обезценим и актив на холдинга, свързан предимно с дейността на "Сирма Ей Ай" преди продажбата, за още 2 млн. лева. Отделно, загубата на "Сирма Ей Ай" за първите 8 месеца на 2022 г., която все още консолидираме, е над 900 хиляди лева. Последната е породена от извънредните и инвестиционни разходи, свързани със сделката.

На консолидирано оперативно ниво (без "Сирма Ей Ай") групата генерира около 3,6 млн. лева печалба въпреки интеграционните си разходи по новите придобивания, загубата на някои клиенти в немскоезичния свят, задаващата се криза, както и силно повишените разходи за възнаграждения във всички дружества на холдинга (поради инфлация и конкурентен натиск).

- Към края на деветмесечието на консолидирано ниво "Сирма" разполага със значителни парични наличности – приблизително 25 млн. лева. Какви са Вашите планове във връзка с тях?

Паричните постъпления от успешната сделка по продажба на мажоритарния пакет от дъщерното дружество "Сирма Ей Ай" ще бъдат използвани за инвестиции във вътрешната ни организация с цел бизнес развитие, както и в нови придобивания и партньорства.

През последните 12 месеца придобихме 4 компании – 3 в България и една в Албания. Продължаваме с придобиванията и се позиционираме като група с водещо присъствие на един от най-атрактивните пазари на ИТ специалисти – Югоизточна Европа, със сейлс офиси в САЩ, Канада, Великобритания, Испания, Швеция и др.

В перспектива имаме намерение да продължим експанзията си и в други балкански държави – разглеждаме компании в Косово, Северна Македония, Турция.

- Какво планирате да направите с оставащите акции, които дружествата от холдинга притежават в "Сирма Ей Ай"?

Вероятно ще продадем и тях, доколкото да бъдем миноритарен акционер в дружество, което е във фаза на инвестиции и генерира загуби, не е част от нашата стратегия за развитие.

- Кога може да очакваме следваща сделка по придобиване?

Още през 2023 г.

"Сирма Груп Холдинг"
Снимка: unsplash.com

"Сирма Груп Холдинг" е специализирана в ИТ технологии и разработване на софтуерни решения, както и системна интеграция. Компанията създава и разработва когнитивни бизнес решения, индустриални приложения, мобилни платформи и приложения, ERP софтуер, решения и услуги за финансовата индустрия, платежни услуги, платформа за електронно управление и услуги и др.

- Разглеждате ли възможността за продажба на дялове от друго дружество от Групата?

Разбира се. Постоянно имаме и такива разговори, но досега не сме получили друга оферта, която да ни заинтригува. "Сирма Груп Холдинг" има още няколко продуктови компании. Както вече стана въпрос, развитието на продуктови ИТ дружества е изключително ресурсоемко. Съответно съществува мотивация за привличане на външни инвестиции и в другите продуктови компании в холдинга, които сме успели да развием до световно ниво. Успоредно с това стратегията ни е насочена към придобиването на фокусирани ИТ сървис компании – такива, каквито придобихме през последните 12 месеца.

- Ако има последващи продажби на дружества от Групата, следва ли да очакваме аналогични счетоводни загуби на консолидирано ниво?

Много добър въпрос, но твърде конюнктурен – в някои от дъщерните ни дружества сме инвестирали повече, за да станат това, което са. В други – не чак толкова. Т.е. теоретично, при първите има по-голяма вероятност за реализиране на счетоводна загуба при евентуална продажба. Все пак всичко е въпрос на продажната цена, която бихме могли да постигнем.

- Как ще се отрази счетоводната загуба към деветмесечието върху изплащането на допълнителни дивиденти, свързани с продажбата на мажоритарния дял от "Сирма Ей Ай"?

Формално, консолидираният резултат няма отношение към разпределянето на дивидент от публичното дружество. Дивидентът се гласува и изплаща от индивидуалните резултати на публичното дружество, а то е на печалба.

- Последната година бе наситена с придобивания и продажби за "Сирма" – "Сайънт", "Сирма Ей Ай", "ТиБиАй Инфо", "Емпириу". Каква е Вашата равносметка? Постигнахте ли своите цели?

Най-лесен е отговорът на този въпрос за "Сирма Ей Ай" – да, постигнахме целта си. "Сайънт" също се развиват много добре – растат, печеливши са, изплащат дивидент към холдинга и се сработват добре с други дружества от групата. Последните две придобивки – "ТиБиАй Инфо" ("Сирма ИншурТех") и "Емпириу" са с цел разгръщане на сериозния синергичен потенциал, който открихме в тези дружества. При тях ще отнеме малко повече време, докато разберем дали постигаме целите си.

Последна актуализация: 11:43 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Финанси виж още