IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поскъпва втора поредна сесия*

Сигналите за допълнително облекчаване на ограниченията около Covid-19 в Китай подкрепят пазара

09:58 | 13.12.22 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпва за втори пореден ден на фона на сигналите за допълнително облекчаване на ограниченията заради Covid-19 в Китай и ключовия тръбопровод Keystone в Северна Америка, който остава затворен, съобщава Bloomberg.

Цената на американския суров петрол се изкачи над 74 долара за барел, след като затвори с повишение от 3% в понеделник – първият ръст от седем сесии. Към 9:31 ч. българско време той се търгува за 74,34 долара за барел.

В същото време фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 1,37 долара, или 1,76%, до 79,36 долара за барел.

Китайският посланик в САЩ заяви, че страната ще продължи да разхлабва ограниченията си и ще приветства повече международни посетители скоро, подкрепяйки надеждите за по-силно търсене в най-големия вносител на петрол в света.

„Радостта около преотварянето и съпътстващата я прогноза за по-високо търсене на петрол ще засенчат страховете от забавяне“ на растежа, казва Вишну Варатан, ръководител на отдела за икономика и стратегия за Азия в Mizuho Bank Ltd. в Сингапур. Има и „координирани политически стимули, които подготвят икономическо съживяване“, каза той.

Петролът все още върви към първото си последователно тримесечно понижение от средата на 2019 г. заради опасенията около световните икономически перспективи, а слабата ликвидност на петролния пазар засилва ценовите колебания. Инвеститорите ще следят данните за потребителските цени в САЩ във вторник за сигнали за посоката на паричната политика.

TC Energy Corp. трябва тепърва да представи план за рестартиране, за да се възобнови дейността по петролопровода Keystone след разлива. През съоръжението е преминал повече петрол от всеки друг тръбопровод на американска земя за последните 12 години.

В цяла Северна Европа се очаква да се задържи студено време през седмицата, което ще окаже силен натиск върху електрическите мрежи и ще увеличи перспективите за търсене на горива. Обединеното кралство поиска два резервни блока, захранвани с въглища, да почнат работа в понеделник, преди да отмени искането на фона на признаци за облекчаване на зимното време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още